Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Jane Fonda in Five Acts (2018)

Jane Fonda in Five Acts (2018)

  • 2 tim 13 min
  • Dokumentär
  • HBO
Fredrik Edström | Recension
26 september 2018
Fredrik Edström | Recension
26 september 2018

Ett berörande, men aningen långdraget djupdyk i en av Hollywoods mest komplexa och glänsande ikoner

I HBO-producerade dokumentären "Jane Fonda in Five Acts" bjuds vi på en djupdykning i Jane Fondas karriär och privatliv där allt från hennes frostiga familjerelationer, politiska aktivism samt hur hon blev en fitnessikon avhandlas. Dokumentären fängslar, men drar ut lite väl på vissa dramaturgiska trådar.

  • Regi:
    Susan Lacy
Jane Fonda in Five Acts (2018)
Foto: HBO.

Fonda-familjen är en utav Hollywoods djupaste guldgruvor. En genpool pumpad av kreativa talanger som lämnat permanenta avtryck på vita duken samt i den populärkulturella sfären. I Jane Fonda in Five Acts bjuds vi in i fem akter bakom allt glitter, glamour och aktivism. Fem akter som är fullproppade med den mänskliga komplexitet och de motsättningar som utgör Hollywood-ikonen Jane Fonda.

Avstamp tas i familjelivet och hennes uppväxt, där en ansenlig del av tiden spenderas med att bena ut relationen Jane hade med sin far Henry – en av Hollywoods största ikoner genom alla tider. Ett genomgående tema är hur männen i hennes liv tillåtits forma henne. Hennes kamp för att hitta sin egen röst i en mansdominerad bransch där den faderliga skuggan ofta skymde hennes sikt är fängslande och komplex.

Ärlighet genomsyrar "Jane Fonda in Five Acts". Fonda är sannerligen transparent i sina beskrivningar av sin minst sagt bökiga relation till sina föräldrar, men även till hennes egna barn. Hennes identitetssökande agerar ledstjärna genom dokumentären och ofta blir jag både berörd och en smula underhållen – mycket tack vare Fondas charmanta personlighet och persona.

Den nu 78-åriga Fonda ser tillbaka på sitt liv med vördnad och en moderlig värme som gör att jag, hur skarpa svängar hennes liv faktiskt tar, faktiskt förstår hur hon resonerade. Att pendla från intergalaktisk nakenfest i Barbarella (1968) till att befinna sig bakom fiendens linje i Vietnam-kriget krävs ett par ordentliga u-svängar i hjärnans motorväg, och det är i denna ombytlighet Fondas charm ligger. Hon ryggar inte tillbaka och intervjuerna känns avskalade och naket ärliga.

Vissa nedslag i Fondas liv drar dock ut på tiden och ges lite väl stort spelrum. Orimligt mycket tid fokuserar på somliga av hennes romanser och den dramaturgiska färden stannar ibland upp totalt eller haltar. En del fett hade utan tvivel kunnat trimmas på det 2 timmar och 14 minuter långa porträttet. Frustrerande eftersom källmaterialet förtjänar en kraftigare dramaturgisk oumpf.

En del dramaturgiska snedsteg till trots är "Jane Fonda in Five Acts" en gnistrande personlighets jakt efter identitet som är värd din tid. Trean är stark!

Är du mer intresserad av dokumentärer kan det vara intressant att läsa om Peter Jackson som just nu håller på att göra en dokumentärfilm om första världskriget.