Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Generation. Foto: HBO

Generation (säsong 1)

  • 8 x 29 min
  • Drama
  • HBO
Sebastian Ahokas
Sebastian Ahokas | Recension
13 mars 2021
Sebastian Ahokas
Sebastian Ahokas | Recension
13 mars 2021

En öppen inblick i livet som tonåring.

Dotter Zelda Barnz och pappa Daniel Barnz ligger bakom HBO:s nya tonårsdrama där normer och sexuella läggningar har en stor del. Till viss del påminner "Generation" om "Euphoria", men ändå inte.

  • Skapare:
    Daniel Barnz, Zelda Barnz
  • I rollerna:
    Chloe East, Lukita Maxwell, Haley Sanchez, Nathanya Alexander m.fl

I serien får vi följa ett gäng high school-elever i en stad någonstans i Kalifornien. Huvudkaraktärerna är alla födda efter millennieskiftet och lever liv där ny teknologi och nya normer präglar livet på flera olika sätt. Oavsett vad tonåringarna och deras föräldrar tycker om det.

Vi får bland annat följa den ensamma och på utsidan coola Chester, syskonen Naomi och Nathan som lever med kristna föräldrar och Arianna som ständigt försöker stå upp emot sina två pappor. Oavsett hur deras familjeförhållande, sexuella läggning eller åsikter ser ut så hör alla samman på ett eller flera vis och där alla försöker hitta sin plats och sig själv.

Hittar inte riktigt sin identitet.

Detta är inte första gången som HBO försöker sig på att göra en serie som utgår från HBTQI+ och allt som ingår i begreppet. Den kanske mest uppmärksammade serien är Euphoria. Generation försöker dock, precis som många av sina karaktärer, gå sin egen väg och hitta sin plats i streamingdjungeln.

Tyvärr verkar Generation ha lite svårt att hitta sin roll och plats. Serien har flera intressanta, färgstarka och utforskande karaktärer, som både får mitt intresse och mina sympatier,. men i takt med att de visuellt snygga halvtimmeslånga avsnitten avlöser varandra händer det något med handlingen. Till en början utlovas det gott med storslagna idéer och berättelser, men efter ett tag tappar berättandet stinget blir allt mer platt. Något som kan bero på att en relativt oerfaren 19-åring ligger bakom serien.

Trots det lyckas seriens karaktärer lyfta innehållet och få Det hela att kännas nyskapande och äkta. Inget problem, oavsett om det har med sexualitet eller samhälle att göra, är för känsligt för att få plats i berättelsen. Vid ett par tillfällen låter karaktärerna även oss skratta åt deras motgångar. Zelda Barnz unga ålder är inte bara en nackdel, utan även en fördel i karaktärsbygget. Karaktärerna beter sig verkligen som tonåringar i början av 20-talet gör.

Viktigt att påpeka är kanske att recensenter bara har fått se ett par avsnitt av seriens första säsong. Men baserat på dessa avsnitt är Generation en serie som på ett trovärdigt vis vågar ta upp alla möjliga problem som tonåringar i HBTQI-communityt 2021 kan tänkas ha.

MER LÄSNING: Årets bästa serier 2021!

NÄSTA ARTIKEL