Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Game of Thrones säsong 8

Game of Thrones (säsong 8, avsnitt 1)

  • 6 x 60 min
  • Fantasy
  • HBO
Andreas Ziegler | Recension
15 april 2019
Andreas Ziegler | Recension
15 april 2019

Sanningens ögonblick för Jon Snow.

Efter två års väntan är "Game of Thrones" äntligen tillbaka. Första avsnittet av sista säsongen är en välkryddad mix av stigande spänningar och labila allianser.

  • Manus:
    David Benioff & D.B. Weiss (skapare)
  • I rollerna:
    Kit Harington, Sophie Turner, Maisie Williams, Lena Headey, Nikolaj Coster-Waldau, Emilia Clarke, Peter Dinklage, Isaac Hempstead Wright  m.fl.
Game of Thrones säsong 8.
Jon Snow och Daenerys och Foto: HBO Nordic.

OBS! DENNA RECENSION INNEHÅLLER SPOILERS!

"Game of Thrones" är en serie som har blivit känd för sina våldsamma konfrontationer. Första avsnittet i sista säsongen innehåller dock inte vidare mycket våld. Däremot tar serien stora kliv i sin händelseutveckling. Gamla vänner och släktingar återförenas för första gången på många år.

Jon Snow (Kit Harington) återförenas med både Bran (Isaac Hempstead Wright) och Arya (Maisie Williams). Återföreningen med Bran är ungefär lika intressant som att se färg torka. Återföreningen med Arya är desto kärare. Det blir tydligt att de har förändrats så mycket sedan de senast sågs att de knappt känner igen varandra längre.

Jon Snow och Arya Stark i Game of Thrones
Ett sällsynt glädjefyllt ögonblick äger rum när Jon och Arya återförenas. Foto: HBO Nordic.

Avsnittet inleds med att Jon Snow och Daenerys (Emilia Clarke) anländer med Daenerys armé till Winterfell. Jon Snow kämpade för att vinna nordbornas respekt, vilket slutade med att de utnämnde honom till Nordens kung. Nu har han böjt knät för Daenerys, som alltså är regerande drottning i Norden.

Jag finner mig oerhört irriterad på Daenerys, som anländer med attityden att hennes status som drottning inte kan ifrågasättas, att hon inte behöver göra något för att vinna Nordbornas respekt och tillit. Jon gör sitt bästa för att försöka lugna Sansa (Sophie Turner) och många andra, som tycker han har svikit dem genom att avsäga sig kronan. Jon bevisar återigen hur klarsynt han är genom att understryka att det inte är viktigt vem som bär kronan. Det viktiga nu är att de gemensamt kämpar mot hotet i form av The White Walkers.

Avsnittets mest dramatiska ögonblick kommer i slutminuterna när Tormund (Kristofer Hivju) och Beric Dondarrion (Richard Dormer) förenas med The Night’s Watch, ledda av Dolorous Edd (Ben Crompton). De finner en pojke uppspikad på en vägg, omgiven av en symbol skapad av avhuggna lemmar. Detta är ett otvetydigt meddelande från The Night King. När pojken vaknar till liv, som en white walker, är Beric beredd med sitt brinnande svärd och sticker det i bröstet på honom. Detta får pojken och symbolen att börja brinna. Den fruktansvärda brinnande symbolen kan sägas vara startskottet för kriget mellan de levande och de döda.

Avsnittets viktigaste ögonblick äger dock rum mellan Jon och Sam (John Bradley), två vänner som återförenas för första gången sedan slutet av säsong 5. Daenerys, alltid lika taktfull, har precis berättat för Sam att både hans far och bror avrättades efter de vägrat att böja knät inför Daenerys. Sam frågar Jon vad han hade gjort.

Jon försöker försvara sig själv och Daenerys med att sådana saker inte är upp till honom längre, att han inte är kung längre. Sam avslöjar då den stora sanningen om Jons riktiga identitet, att han aldrig varit en oäkting, att han är son till Lyanna Stark och Rhaegar Targaryen och den verkliga tronarvingen i huset Targaryen. Detta betyder att han står före Daenerys i tronföljden.

Detta är en oerhört viktig fråga. Jon har alltid drivits av lojalitet mot huset Stark och en pliktkänsla mot Norden. Detta avslöjande resulterar i lite av en identitetskris. Ska han hålla sin verkliga identitet dold för att försöka behålla freden och bekämpa The White Walkers eller ska han utmana Daenerys, en kvinna han älskar? En sak är säker. Hon kommer inte bara att överlämna kronan och sina arméer till Jon. Hon kommer inte att böja knät.

Vad tycker ni? Vad ska Jon göra?

 

NÄSTA ARTIKEL