Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Recension: Full Circle (säsong 1)

Recension: Full Circle (säsong 1)

 • 6 x 50 min
 • Drama, Thriller, Krim
 • HBO
Emil Oscar Rasmussen
Emil Oscar Rasmussen | Recension
14 juli 2023
Emil Oscar Rasmussen
Emil Oscar Rasmussen | Recension
14 juli 2023

Twistad kidnappningsthriller i Soderbergh-regi

Den Steven Soderbergh-regisserade kriminalthrillern "Full Circle" på HBO Max håller en imponerande lägstanivå, men spretar inledningsvis för mycket för att kunna nå upp till de riktiga topparna.

 • Skapare:
  Ed Solomon
 • Regi:
  Steven Soderbergh
 • I rollerna:
  Claire Danes, Timothy Olyphant, CCH Pounder, Dennis Quaid, Zazie Beetz, Jim Gaffigan, Sheyi Cole m.fl.

Ett mord bjuder in oss i ett New York där en ond cirkel av hämndbegär avses att slutas. Metoden för att sluta cirkeln blir en kidnappning – som inte alls går som planerat. Istället för att sätta punkt för någonting, blir kidnappningen starten på åratal av djupt begravda hemligheter som puttrar upp till ytan.

Full Circle är ett kriminaldrama skapat av Ed Solomon (Men in Black, Now You See Me) och regisserat av Steven Soderbergh (Ocean's Eleven, Magic Mike, The Informant), där mystiken i första hand vilar i hemligheterna som huvudkaraktärerna bär med sig. Miniseriens är otroligt välproducerad och de inledande avsnitten är en sevärd historia – för den med duglig koncentrationsförmåga.

Full Circle (säsong 1)
Timothy Olyphant, Claire Danes och Dennis Quaid. Foto: HBO Max.

Imponerande ...

Det finns mycket som imponerar i Full Circle. Allt från seriens premiss till de enskilda scenerna levererar och likaså bjuds vi på klanderfri regi och ett stilsäkert foto. Med det sagt är det mer eller mindre hela skådespelarensemblens sylvassa skådespel som utmärker sig allra mest.

Välkända namn som Claire Danes, Timothy Olyphant och Dennis Quaid står för gedigna rollprestationer, men de får tävla om rampljuset med lika slagkraftiga insatser av mer okända skådespelare, som Sheyi Cole, Gerald Jones och Adia. Sedan har vi klassen med mellankända skådisar – CCH Pounder, Jim Gaffigan, Jharrel Jerome, Phalut Sharma, Zazie Beetz m.fl. – som i vissa fall till och med överglänser de stora tungviktarna.

Zazie Beetz är en skådespelare som går från klarhet till klarhet. Efter The Harder They Fall (2021), Bullet Train (2022), Atlanta (2016–2022), Black Mirror (2023) och nu Full Circle är det mer än dags att hon får chansen i en större huvudroll, för till den här punkten har hon bevisat att hon kan leverera i allt som kommer i hennes väg.

Den härliga kemin mellan Beetz med Jim Gaffigan (komikern som här spelar en seriös roll) är dessutom en av miniseriens oväntade höjdpunkter.

Recension: Full Circle
Claire Danes och Zazie Beetz. Foto: HBO Max.

... men spretigt och tålamodsprövande

Trots att varje enskilt element som utgör Full Circle levererar på en imponerande nivå, kräver inledningen av serien en hel del av tittaren. Det är långtifrån en perfekt cirkel som avses slutas här, utan den spretar åt en hel del olika håll. Miniseriens första avsnitt klockar in på nästan 60 minuter och är en utmaning att ta sig an. Det är många karaktärer (visserligen suveräna sådana) som ska introduceras och för att alla ska kunna etableras berövas vi på välbehövlig tid med dem.

Resultatet blir en ryckig öppning som jag befarar kommer få en hel del att tappa intresset innan handlingen faktiskt tar fart. Tar du dig däremot över den tröskeln accelererar kidnappningsdramat hastigt med ett momentum som fortsätter in i avsnitt två, och plötsligt känns det som om du tittar på en kompakt och intensiv långfilm – på gott och ont.

För i slutet av det andra avsnittet känns det som om en hel berättelse mer eller mindre har avverkats, med några få (men avgörande) trådar som behöver följas upp. Problemet är att de flesta av dessa lösa trådar är för diffusa för att ett riktigt "jag-vill-veta-mer-begär" ska infinna sig. Tanken på att det i det läget finns ytterligare fyra avsnitt som väntar känns därför aningen motig.

Rent intellektuellt vet jag att resten av avsnitten kommer att vara värda mödan – men problemet är att det känslomässigt känns just som en möda att ta sig an dem. Det som saknas efter miniseriens första tredjedel är en tydligare aning om vart den här berättelsen är på väg. Vi vet att det finns insatser för karaktärerna, men i nästan samtliga fall är dessa insatser inte konkretiserade. Och då blir det svårt att engagera sig fullt ut.

Med så många olika karaktärer som bär serien hade fler av dem kunnat få en tydligare drivkraft, utan att mystiken hade blivit lidande.

I slutändan är "Full Circle" en miniserie som bjuder på nerv och högklassig underhållning av alla involverade, vilket gör den värd din tid – men bara om du har tålamod att bänka dig framför tv:n utan distraktioner. Kan du acceptera att du behöver ta nya krafttag en bit in i detta Soderbergh-inslagna underhållningspaket har du något riktigt sevärt framför dig.

De två första avsnitten av "Full Circle" finns nu på HBO Max.

NÄSTA ARTIKEL