Euphoria säsong 1

"Euphoria" (säsong 1, avsnitt 1-4)

  • 8 x 55 min
  • Drama
  • HBO
Uppdaterad 03 december 2019 kl. 18:12 | Publicerad 16 juni 2019 kl. 19:06
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

"Euphoria" kan mycket väl bli en av årets bästa nya serier.

HBO har en tendens att skapa serier som fångar en hel tv-världs uppmärksamhet. "Game of Thrones", "The Sopranos", "The Wire", "Sex and the City" och "Girls" för att bara nämna några. "Euphoria" är däremot kabelkanalens första försök på en "ungdomsserie-serie".

  • I rollerna:
    Zendaya, Sydney Sweeney, Hunter Schafer m.fl.
Zendaya och Hunter Schafer i "Euphoria".
Zendaya och Hunter Schafer i "Euphoria". Foto: HBO Nordic

När Netflix mörka ungdomsserie Tretton skäl varför möter drogernas Trainspotting i Euphoria möts i Euphoria blir resultatet fantastisktFör denna gången är "ungdomsseriens" målgrupp lyckligtvis vuxna, som sannolikt både kommer att förfäras och förundras över vad ungdomarna har för sig idag, eftersom att det inte hålls tillbaka på varken sex, droger eller våld.

https://www.youtube.com/watch?v=0yJAtwNNEBA

Serien handlar om ett gäng high school-studenter som försöker att komma underfund med vilka de är, precis som i vilken annan ungdomsserie som helst. Skillnaden är att här vänds inte kameran bort när de olika karaktärernas liv visas upp från sina mörkaste sidor.

Zendaya är fullständigt makalös.

Det blir många gånger svårt att fortsätta titta vidare på vissa av hemskheterna, medan det samtidigt är helt omöjligt att slita blicken från Euphoria. Mycket tack vare en fullständigt makalös skådespelarprestation från Zendaya (Spider-Man: Homecoming), i huvudrollen som den drogberoende och psykologiskt tyngda Rue Bennett.

Zendaya i "Euphoria".
Zendaya i "Euphoria". Foto: HBO Nordic

Det är däremot, tack och lov, inte enbart nattsvart mörker i Euphoria. Vi får även ta del av dejtande, sexuell frigörelse och vacker men komplicerad vänskap. Många av den första säsongens händelser har på ett eller annat sätt att göra med Hunter Schafers intressanta karaktär, som den nyinflyttade transtjejen Jules, och hennes olika relationer med de andra i serien.

Eftersom jag bara fått ta del av seriens första fyra avsnitt (av totalt åtta) finns det givetvis fortfarande en risk att allt faller ihop under andra halvan av den första säsongen. Det skulle däremot inte förvåna mig om vi alla fortfarande pratar om "Euphoria", som en av årets bästa, när det börjar bli dags att summera tv-året 2019.

För mer läsning, se vår lista över de bästa serierna 2019.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL