Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Escape at Dannemora

Escape at Dannemora (säsong 1, avsnitt 1-2)

  • 7 x 60 min
  • Drama
  • HBO
Jonatan Blomberg | Recension
01 december 2018
Jonatan Blomberg | Recension
01 december 2018

"Escape at Dannemora" är en av årets mest välgjorda nya tv-serier.

Vilken tid vi tv-knarkare lever i. Det finns mer serier att välja på än någonsin förr, det kan därför många gånger vara svårt att bestämma sig för vilken högkvalitativ serie man borde prioritera framför en annan. Miniserien "Escape at Dannemora" inleder sin osannolikt sanna historia, starkare och mer självsäkert än i stort sett allt annat vi fått se på tv i år.

  • Manus:
    Ben Stiller, Brett Johnson, Michael Tolkin (Ben Stiller)
  • I rollerna:
    Benicio del Toro, Paul Dano, Patricia Arquette m.fl.
Benicio del Toro och Paul Dano i Escape at Dannemora
Benicio del Toro och Paul Dano i Escape at Dannemora. Foto: HBO Nordic

Den hyllade serien Fargo, en av mina personliga favoriter, börjar varje avsnitt med att säga att allt vi kommer att få se är sant och har hänt på riktigt, men att namnen har ändrats för att skydda offrens familjer. I det fallet är det bara en stor lögn, en del av berättandet och något som är gjort med "glimten i ögat" från seriens skapare.

När det kommer till Escape at Dannemora, berättelsen om hur två dömda mördare inleder ett förhållande med en fängelseanställd kvinna som sedan hjälper dem båda att rymma, är allt sant. Varje liten dialog kan givetvis inte vara helt återgiven till punkt och pricka. Men tack vare en enorm utredning, med mängder av nedskrivna intervjuer med de inblandade som följd, får vi följa en ovanligt sann historia på skärmen.

Samtliga av miniseriens avsnitt har regisserats av Ben Stiller. Han är visserligen mest känd för sitt skådespelande men har tidigare regisserat filmer som The Secret Lifes of Walter Mitty, Tropic Thunder, Zoolander och Cable Guy. Sättet han har tagit sig an dramat och centrerat berättandet kring de tre huvudkaraktärerna resulterar i ett fullkomligt utsökt filmskapande.

Benicio Del Toro och Patricia Arquette i Escape at Dannemora. Foto: HBO Nordic

I händelsernas mitt finner vi Oscarsvinnarna Benicio del Toro, Patricia Arquette samt Golden Globe-nominerade Paul Dano. Som samtliga lagt grunden för en rad nya nomineringar under de kommande galorna, i Arquettes fall kommer hon nog dessutom att plocka hem vinsterna i varje kategori hon helt säkert kommer bli nominerad i. Skådespelande i världsklass.

Det finns ingen anledning för mig att försöka beskriva händelseförloppet i serien, verkliga livet har redan spoilat allt som kommer att hända. Men ju mindre du vet, om hur och varför historien slutade som den gjorde, desto bättre.

Bara sitt där och njut av att en sinnesjuk grej faktiskt hände... och att några av de mest begåvade människorna i världen, bestämde sig för att berätta om det för oss genom den lysande miniserien Escape at Dannemora.

För mer läsning, se vår lista över årets bästa serier.

NÄSTA ARTIKEL