"Bosch" (säsong 5, avsnitt 1-5)

"Bosch" (säsong 5, avsnitt 1-5)

  • 10 x 50 min
  • Drama
  • HBO
Uppdaterad 04 december 2019 kl. 12:12 | Publicerad 19 april 2019 kl. 19:04
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Efter fem säsonger är "Bosch" fortfarande det bästa kriminaldramat.

"Bosch" är en av Amazon Prime Videos allra första originalserier och efter fem säsonger finns det fortfarande inget annat kriminaldrama som klår seriens konstant höga lägstanivå. Som ett hopkok blandning av "True Detective", "CSI", "Criminal Minds" och "The Wire" utgör "Bosch" det mest säkra kriminalunderhållnings-kortet bland alla aktiva kriminalserier just nu.

  • Manus:
    Michael Connelly, Eric Ellis Overmyer (skapare)
  • I rollerna:
    Titus Welliver, Lance Reddick, Madison Lintz, m.fl.
Titus Welliver och Jamie Hector i "Bosch"
Titus Welliver och Jamie Hector i "Bosch". Foto: Amazon Prime Video.

Under de fem avsnitt jag har fått förhandstitta på från den femte säsongen av Bosch, har jag visserligen inte blivit golvad på samma sätt som under flera av de tidigare säsongerna. Ni som har hängt med i serien såhär långt vet säkert vilka specifikt starka avsnitt jag syftar på. Men lägstanivån är fortfarande högre än nästan alla andra serier i kriminalargenren.

I vanlig ordning får vi följa Harry Bosch och den avdelning som utreder mord i och omkring Los Angeles-området. Den här gången rör mordvågen på olika sätt illegalt utskrivna mediciner, vilket får Bosch att ge sig in undercover som en sliten och drogberoende krigsveteran.

Samtidigt har ett av Boschs allra första fall öppnats upp på nytt, efter att Bosch anklagats för att ha planterat bevis på brottsplatsen. Om den dömde mördaren visar sig ha varit oskyldig kan det innebära att samtliga mördare Bosch har satt dit därefter riskerar att få resning och släppas.

Madison Lintz och Titus Welliver i "Bosch".
Madison Lintz och Titus Welliver i "Bosch". Foto: Amazon Prime Video.

Dottern Maddie Bosch har vuxit upp framför våra ögon (skådespelerskan Madison Lintz spelade för övrigt även Sophia under de två första säsongerna av The Walking Dead) och till skillnad från de flesta andra serierna med jobbiga ungar som inte riktigt kan skådespela så är Lintz en frisk fläkt. Med en central roll kring den nya utredningen av pappans ifrågasatta mordfall.

Efter att ha sett halva säsongen har jag som sagt fortfarande inte golvats av något ovanligt starkt avsnitt ännu, men underhållningen och spänningen är precis lika hög som vanligt. När jag får ta del av seriens andra halva hyser jag inga tvivel om att kvaliteten kommer att hålla hela vägen in i mål... och förhoppningvis hinner jag även golvas en gång eller två innan dess.

NÄSTA ARTIKEL