Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Beforeigners

"Beforeigners" (säsong 1, avsnitt 1-5)

  • 6 x 45 min
  • Drama, sci-fi, komedi
  • HBO
Jonatan Blomberg | Recension
03 december 2019
Jonatan Blomberg | Recension
03 december 2019

"Beforeigners" är en av årets bästa icke-engelskspråkiga serier.

"Beforeigners" följer "Gösta" som HBO:s andra nordiska originalserie någonsin, vilka båda har överraskat positivt under sommaren. Med "Beforeigners" är det extra kul att se hur filmteamet verkligen har lyckats få till en fungerande värld kring den spännande idén med oväntade tidsresenärer.

  • I rollerna:
    Nicolai Cleve Broch, Krista Kosonen, Jóhannes Haukur Jóhannesson, m.fl.
Nicolai Cleve Broch och Krista Kosonen i "Beforeigners".
Nicolai Cleve Broch och Krista Kosonen i "Beforeigners". Foto: HBO Nordic

 

Vi lever redan i en värld som verkligen inte kan enas om hur vi ska handskas med flyktingar från andra länder. Det är ett tema som nu på allvar börjat spilla över även i vår underhållning, ta exempelvis fantastiska Years and Years eller kommande fantasy-noir-serien Carnival Row. Det är också vad som ligger i grunden i norska Beforeigners.

https://www.youtube.com/watch?v=XCm1SMSHdhA

Plötsligt syns några blixtrande ljussken under vattnet och ett ögonblick senare har våra första Beforeigners dykt upp. En beforeigner, eller en "fremvandrerne" som både är det norska ordet och titeln på serien, är en slags tidsflykting. De kommer alla från tre olika tidslinjer, drygt 100 år sedan, 1000 år sedan eller 10 000 år sedan.

Ungefär 13 000 nya tidsflyktingar om året dyker upp i Norge och behöver integreras i det norska samhället. Samma sak händer över hela världen i liknande utsträckning. Vi får framför allt följa Alfhildr (Krista Kosonen), som blir den första vikingen att anställas som polis.

Krista Kosonen i "Beforeigners".
Krista Kosonen i "Beforeigners". Foto: HBO Nordic

Vid sidan av all intressant politik och det tillhörande världsbyggandet, paras Alfhildr ihop med poliskollegan Lars (Nicolai Cleve Broch) när det första norska mordet på en beforeigner sker. Spänningarna är redan höga och en slags rasism mot tidsresenärerna har skapat militanta extremgrupper på båda sidor.

"Beforeigners" lyckas balansera på gränsen mellan att vara en vanlig snutserie, där själva utredningen är tillräckligt spännande, samtidigt som det är minst lika intressant att följa ringarna på vattnet efter alla tidsvandringar. En av karaktärerna minns exempelvis hur han mot allas råd stannade kvar över vintern i staden 10 000 tidigare, när det bara var ödemark på platsen, vilket var början på den stad han nu framvandrat till.

Jag har bara fått ta del av fem av seriens totalt sex avsnitt och väntar med spänning på säsongens final, om allt vill sig väl beställer HBO en andra säsong på fler avsnitt. För det här är en serie jag hoppas få spendera mer tid i under åren framöver.

För mer läsning se vår lista över årets bästa serier.

NÄSTA ARTIKEL