Barry (säsong 2)

"Barry" (säsong 2, avsnitt 1-3)

  • 8 x 30 min
  • Drama, Komedi, Action
  • HBO
Uppdaterad 04 december 2019 kl. 13:12 | Publicerad 08 april 2019 kl. 15:04
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.
ANNONS
ANNONS

Mer drama än komedi när "Barry" är tillbaka med fortsättningen.

Inför den första säsongen av "Barry" är det kanske inte så konstigt att de flestas förväntningar på serien var att det skulle bli en väldigt komedi-tung upplevelse. Seriens skapare, huvudrollsinnehavare, manusförfattare, regissör och exekutiva producent förkroppsligades nämligen alla av Saturday Night Live-legendaren och komikern Bill Hader.

  • Manus:
    Bill Hader, Alec Berg (skapare)
  • I rollerna:
    Bill Hader, Anthony Carrigan, Sarah Goldberg, m.fl.
Bill Hader som Barry och Sarah Goldberg som Sally i "Barry".
Bill Hader som Barry och Sarah Goldberg som Sally i "Barry". Foto: HBO Nordic

Komedin spelade också, som förväntat, en stor roll under seriens första säsong. Även om det snabbt visade sig att Hader hade långt större ambitioner än att göra sin första tv-serie till något som skulle kunna passa in i en färdig komedi-mall. Drama och dödligt rå action fanns nämligen också alltid där, en scen som började "roligt" kunde plötsligt sluta i tårar... eller gravallvarligt massmord.

När fjolårets bästa tv-serier skulle rankas i diverse årslistor så letade sig "Barry" in på de flesta. Hader har själv berättat att många har hört av sig och bett honom att inte göra en fortsättning, eftersom den första säsongen var så bra att det vore dumt att eventuellt förstöra den nästintill perfekta säsongen han redan skapat.

Anledningen att många känner så är att den första säsongens slut (som jag absolut inte vill avslöja) gör det väldigt svårt att fortsätta med komedin i centrum. Vilket är precis varför vi i de tre avsnitt jag har fått förhandstitta på ur den andra säsongen, snarare har dramadelen av handlingen och dess karaktärer i centrum. Men där situationerna karaktärerna ofta finner sig själv i, blir förlösande roliga.

Bill Hader som Barry i "Barry".
Bill Hader som Barry i "Barry". Foto: HBO Nordic

Haders egen titelkaraktär Barry får såklart fortsättningsvis en stor och central roll, men den första säsongens oslipade diamant i Sarah Goldberg (som spelar den aspirerande skådespelerskan Sally Reed) får nu ännu mer att göra. Det samma gäller Anthony Carrigan vars roll växer från en liten gästroll i den första säsongen till en av de största i (åtminstone första halvan av) den nya.

Om du gillade Barry ifjol kommer du med största sannolikhet att älska fortsättningen, det råder ingen tvekan om att den nya säsongen kommer att leta sig in på många årslistor även i år... förutsatt att säsongens andra halva är lika stark som dess öppning.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL