Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Happy Death Day 2 U

Happy Death Day 2 U (2019)

 • 1 tim 40 min
 • Skräck
Andreas Ziegler | Recension
15 februari 2019
Andreas Ziegler | Recension
15 februari 2019

En rörig genremix som misslyckas att övertyga.

"Happy Death Day 2 U" är en skräckkomedi som blandar genrer hejvilt precis som första filmen. Dessvärre blir det mest bara rörigt den här gången.

 • Regi:
  Christopher Landon
 • Manus:
  Christopher Landon
 • I rollerna:
  Jessica Rothe, Israel Broussard, Phi Vu, Suraj Sharma, Sarah Yarkin, Steve Zissis m.fl.
Jessica Rothe och mördaren i Happy Death Day 2 U.
Foto: Universal Pictures.

Tree (Jessica Rothe) finner sig återigen uppleva samma dag om och om igen. Den här gången uppdagas orsaken bakom fenomenet. Tillsammans med Carter (Israel Broussard), Ryan (Phi Vu) och dennes kompisar måste hon nu finna lösningen på problemet samtidigt som hon måste undvika en mördare.

Jag gillar "Happy Death Day", som blandade humor och skräck á la Scream med samma sorts tidsloop som gjorde Måndag hela veckan med Billy Murray till en klassiker. Konceptet hölls ganska enkelt, där det mesta av humorn kom från det faktum att vår charmiga hjältinna aldrig verkade kunna undvika att bli mördad.

I uppföljaren "Happy Death Day 2 U" utvecklas konceptet. Dessvärre har Christopher Landon, som nu även skrivit manuset, försökt göra alldeles för mycket samtidigt som han verkar ha glömt bort huvudkonceptet. Mysteriet med mördaren glöms nu bort stora delar av filmen. Istället läggs fokus på att försöka klura ut hur tidsloopen ska stängas, lite i stil med Edge of Tomorrow, men med skillnaden att det inte är vidare intressant. Det går för det mesta ut på att vi får se ett gäng ungdomar sitta i ett rum och pilla med formler.

Utöver detta ställs Tree inför ett val, som inte är vidare intressant eller spännande att följa. I slutet utspelar sig dessutom en flamsig sekvens som går ut på att lura en dekanus (Steve Zissis), som känns som en lam hyllning till Deltagänget.

"Happy Death Day 2 U" har dock ett antal försonande drag och vrider till grundkonceptet tillräckligt mycket. Trots att handlingen utspels under samma dag som första filmen, finns det tillräckligt många skillnader för att händelseutvecklingen inte ska vara fullkomligt förutsägbar.

Jessica Rothe med en yxa i högsta hugg i Happy Death Day 2 U
Tree (Jessica Rothe) är numera en hårdkokt hjältinna med glimten i ögat. Foto: Universal Pictures.

Skådespelarinsatserna är lite filmens behållning. Det är fortfarande en college-komedi, så karaktärerna är många gånger rätt klyschiga, men på ett roligt vis. Jessica Rothe är lika charmig som alltid, särskilt i montaget där hon har lite kul med sin tidsloop.

Happy "Death Day 2 U" är en rörig genremix. Men det blir aldrig för förutsägbart. Och Rothe är väldigt stabil i huvudrollen. Jag önskar henne lycka till i karriären. Jag är inte vidare förtjust i romantiska komedier. Men hade hon spelat huvudrollen i en romantisk komedi hade ni sett mig på biografen på premiärdagen (om jag inte kniper pressvisningen för Filmtopp, vill säga).