Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Hail Caesar!

Hail Caesar! (2016)

  • Komedi
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Recension
17 februari 2016
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Recension
17 februari 2016

Bröderna Coen bjuder på galen komik i film om att göra film.

  • Regi:
    Ethan Coen, Joel Coen
  • Manus:
    Ethan Coen, Joel Coen
  • I rollerna:
    George Clooney, Josh Brolin, Alden Ehrenreich, Scarlett Johansson, Channing Tatum, Ralph Fiennes, Tilda Swinton, Frances McDormand, Jonah Hill, Wayne Knight m.fl.

hail-caesar-14668-large

I Hail Caesar! blickar bröderna Coen nostalgiskt tillbaka på Hollywoods gyllene era. Studiochefen, producenten och "fixaren" Eddie Mannix (Josh Brolin) får det hett om öronen när superstjärnan Baird Withlock (George Clooney) blir kidnappad av kommunistgruppen "The Future".

På denna tiden, när studiosystemet var som störst, ägde filmbolagen sina skådespelare på heltid. De blev insorterade i olika fack och var tvungna att uppehålla en viss image både på och utanför set. Att hålla reda på hur studions stjärnor beter sig i det offentliga är ett av Eddies viktigaste uppdrag och under filmens gång får vi se hur han jonglerar skvallerpressen, bångstyriga skådespelare, gnälliga regissörer och jakten på Withlocks kidnappare.

Precis som det låter är det mycket som ska hinnas med i Coenbrödernas romantiserade pastisch. Utöver jakten på Withlock får vi följa en fåordig westernhjälte (Alden Ehrenreich) som stöter på problem när han gör ett dialogdrama; en vattenbalettdiva (Scarlett Johansson) som blir gravid utan att vara gift; en stepdansande musikalskådespelare (Channing Tatum); konkurrerande skvallerpress-tvillingar (som båda spelas av Tilda Swinton) i Hedda Hopper-anda och en kedjerökande filmklippare (Frances McDormand).

Flera scener är skarpa i sig och både Tatums dansnummer och Scarletts läckra introduktion är ypperligt välregisserade. Men tyvärr spretar manuset hejvilt. Limmet som ska binda ihop alla sekvenser är givetvis Eddie Mannix, som kutar från den ena platsen till den andra, men det räcker inte. Så fort humorn svajar, svajar hela filmen.

För den filmintresserade är Hail Caesar! en given komedi att se. Filmen är fullproppad med referenser och ju mer du vet om efterkrigstidens Hollywood, desto roligare är det. Spana också in vår lista över just de bästa filmerna om film.

Bäst: Scenen med Frances McDormand är fantastiskt rolig!

Sämst: Det tunna manuset.

 

NÄSTA ARTIKEL