Grimsby

Grimsby (2016)

  • Komedi, Action
Uppdaterad 06 december 2019 kl. 08:12 | Publicerad 28 februari 2016 kl. 15:02
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Sacha Baron Cohen är tillbaka och den här gången har hans karakteristiska humor lyfts in i den fartfyllda actionfilmen Grimsby.

  • Regi:
    Louis Leterrier
  • Manus:
    Sacha Baron Cohen, Phil Johnston och Peter Baynham
  • I rollerna:
    Sacha Baron Cohen, Mark Strong, Penélope Cruzs m.fl.

Filmen Grimsby

Det har gått 28 år sedan Nobby (Sacha Baron Cohen) senast såg sin bortadopterade bror Sebastian (Mark Strong). Han hamnade i en fin och förmögen familj medan Nobby fick stanna kvar på ett fosterhem i Londons slum. När Nobby får veta att brodern också befinner sig i London kontaktar han honom, men orsaker på vägen mängder med trubbel som leder till att bröderna måste fly för sina liv. Sebastian är nämligen en hemlig MI6 agent och befinner sig mitt uppe i en svårhanterlig operation. Nu är han, tillsammans med Nobby, tvungen att rädda världen från farlig terror.

I Grimsby tar Cohen, som också är manusförfattare och producent av filmen, utgångspunkt i den engelska arbetarklassens förorter. Under resans gång får vi ta del av den mest stereotypa framställning som går att göra om tjocka fotbollsälskande och supande britter som slåss. Cohen sparkar lika mycket uppåt som nedåt med fördomarna. När karaktären Sebastian lyfts in i handlingen sätts hans speciella bakgrund i kontrast mot stereotyperna och ur kulturkrocken föds mycket av filmens humor.

Likt Cohens tidigare filmer finns det belägg för att även Grimsby blir en vattendelare beroende på publikens humortrösklar. Det är rått, vått och stundtals väldigt grovt. Ungefär vart femte skämt som droppas är otroligt kul, roligast är det i filmens mest vulgära scener, men däremellan blir det lite väl mycket buskis och ibland faller skämten platt.

En av framgångarna med Cohens tidigare filmer Borat och Diktatorn var det oberäkneliga som uppstod i mötena mellan skådespelarna och vanligt folk, som inte var med på leken. Dessa chockerande moment existerar inte i Grimsby vilket gör att mycket av den krassa humorn helt enkelt upplevs som för förutsägbar.

Därför blir det befriande att Grimbsys ena del bygger på feta actionsekvenser i förstapersonsperspektiv. Här går det att skymta konturerna av något som hade kunnat bli en riktigt bra och underhållande actionfilm - det är både fartfyllt och ganska spännande. Men när jag väl lyckas glömma bort det hackiga manuset gör Nobby entré på nytt med ännu en kass punchline.

För alla inbitna Cohen-fans är Grimsby en film att se, men för den som förväntar sig en tight actionkomedi, som ska hålla hela vägen in i kaklet, är manuset på tok för tunt.

Bäst: Elefantscenen är absurd rolig!

Sämst: Humornivån svajar på tok för mycket.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL