Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Gotham

Gotham (2014-)

  • 22 x 45 min
  • Drama, Thriller
Axel Diedrichs | Recension
03 december 2019
Axel Diedrichs | Recension
03 december 2019

Innan superhjälten Batman var det polisen James Gordon som rensade skurkar i Gotham.

Nykomlingen "Gotham" är årets tv-snackis och har fått blandad kritik. Därför var vi på Filmtopp extra sugna på att recensera denna serie.

  • I rollerna:
    Ben McKenzie, Donal Logue, David mazouz m. fl.
Gotham
Gotham. Foto: Netflix

"Gotham" spelar på stora namn från Batmanfilmerna och är en prequel till det vi redan vet om stadens hjältar & skurkar. Serien hintar bl.a. om kultkaraktärerna Catwoman, Penguin, Riddler och hur de blev som de blev.

Ben McKenzie, som James Gordon är främst känd för att ha spelat Ryan Atwood i serien The O.C. Atwood har ingen märkvärdig meritlista att vifta med men Gotham är hans egna rampljus, där McKenzie är stjärnan.

Hur levererar McKenzie då?

Den tidigare tv-stjärnan har blivit utskälld och utpekad som en talanglös skådespelare med lam rolltolkning av polisen James Gordon; trist minspel, typisk goodguy och allmänt stel. Jag kan till viss del förstå folks synpunkter, men företrädaren Gary Oldman är inte för olik McKenzie i sin tolkning av Gordon i The Dark Knight-trilogin. Deras största karaktärsdrag är fortfarande samma. De är godhjärtade, ständigt oroliga och har en speciell kontakt och förstålse för människor som inte passar in i samhället.

Jag gillar den extra energin McKenzie bidrar till karaktären Gordon. Han är som en vrålhungrig men kopplad Rottweiler. Givetvis har McKenzie svårt att mäta sig med suveräne Oldman, men likheten i rolltolkningen finns där. Och är inte det poängen?

Gotham är en dystopisk korrumperad stad som styrs av kriminella. Polis James Gordon är annorlunda från sina kollegor och vänder inte blicken bort när han borde. Gordons starka vilja att göra det enda rätta förvandlar honom till en schackpjäs i ett maffiakrig med mängder av farliga, underjordiska typer.

Gotham är en kul idé och likt befolkningen i staden Gotham kan inte vi i publiken få nog med skurkar att fånga. Serien driver hela tiden på i stadigt tempo och det händer mycket i alla sidestorys och trots att Gotham är underhållande är det tydligt att serien befinner sig i en bearbetningsperiod.

Till min besvikelse saknar jag fängslande ögonblick. Serien kändes till en början flummig och utan en rak linje. Flertals gånger fick det spretiga händelseförloppet mig att undra om serien skulle bestå av självständiga avsnitt, men med tiden har Gotham vuxit och är nu tyngre, mer spännande och tydligare. Det ska bli intressant att se vart Gothams utveckling tar vägen framöver. Om de kan veva ihop alla trådar och samtidigt behålla den tyngd som ibland kommer fram, så kan det bli riktigt bra.