Get Hard

Get Hard (2015)

 • 1 tim 40 min
 • Komedi
Axel Diedrichs
Uppdaterad 05 december 2019 kl. 11:12 | Publicerad 30 juni 2015 kl. 15:06
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.
 • Regi:
  Etan Cohen
 • Manus:
  Jay Martel, Ian Roberts
 • I rollerna:
  Will Ferrell, Kevin Hart, Craig T. Nelson m.fl.

Miljonären James King (Will Ferrell) fälls för bedrägeri och har en månad ute i det fria innan han ställs bakom galler. För att lära sig hur han ska kunna överleva i ett av de hårdaste fängelserna, San Quentin, blir James upplärd av familjefadern Darnel Lewis (Kevin Hart) som i utbyte får pengar för att kunna ta hand om sin fru och dotter.

Get Hard är en lekfull idé och när King förvandlar sitt hem till ett fängelse där bekanta agerar fängelseroller - vakter och fångar osv, kan jag inte låta bli att se detta som ett nyttigt råd ifall jag en dag skulle hamna i samma sits. Men det är inte tillräckligt. Cohens komedifilm målar upp en skön bild men är sämre i sitt utförande och bjuder inte på många skratt. Den bjuder på larvig kompishumor med en parallell, och inte särskilt spännande eller intressant gangsterstory, som fullbordar hur fjantig filmen är när den är som värst.

Will Farrell och Kevin Hart i "Get Hard"
Foto: Warner Bros.

Ferrell är sig lik och hans roll ger inget nytt att rapportera. Däremot får istället att prata om hans medspelare. Hart har en varm sida hos sig och erbjuder emellanåt ett djup som inte känns lika larvigt som de gapskrik á la Chris Rock och Martin Lawrence han gång på gång häver ur sig. Hittar han rätt manus och rätt regissör som låter honom prata i moll snarare än i dur tror jag att han kan växa till att bli riktigt, riktigt bra.

Bäst: En scen när Lewis menar att King måste ha oralsex med en man för att förbereda sig inför sitt straff. Det är den enda sekvensen jag skrattade under.

Sämst: Att Cohen inte får något riktigt grepp om Ferrell som inte är som när han är bäst - en elak och barnslig snuskhummer.

NÄSTA ARTIKEL