Nu på bio

Det senaste på biofronten!

American Sniper

American Sniper (2015)

 • 2 tim 13 min
 • Drama
Axel Diedrichs | Recension
24 januari 2015
Axel Diedrichs | Recension
24 januari 2015

Bradley Cooper går från klarhet till klarhet.

 • Regi:
  Clint Eastwood
 • Manus:
  Jason Hall
 • I rollerna:
  Bradley Cooper, Sienna MIller, Kyle Gallner m.fl.

Före detta rodeoryttaren Chris Kyle går med i armén och visar sig vara en skicklig soldat. Han åker iväg till Irak med SEAL-teamet där han blir arméns främsta genom tiderna.

American Sniper hade Sverigepremiär igår och Clint Eastwood tycks åldras som vin. Med sin trettiofjärde film höjer ikonen tempot och levererar en film som ger mig perspektiv på många sätt.

När Kyle tränar med armén växer patrioten inom honom och ilskan mot terrorister exploderar. Strax innan kriget träffar han Taya (Sienna Miller) och de bildar familj. Allt verkar vara frid och fröjd... Tills den 11:e september 2001 när Kyle från live-tv bevittnar terrordådet på World Trade Center. Han blir därmed fast besluten att skydda sitt land.

American Sniper
Foto: 20th Century Fox.

Våldet i "American Snipe"r överraskade mig och det hände flera gånger att jag knappt vågade titta. Men Inte för att våldet var det blodigaste jag sett men för att det kändes så otroligt verkligt. Filmen fick mig att känna en ångest och fruktan för krig jag aldrig tidigare känt. I amerikansk film är det vanligt att censurera brutalitet men Eastwood har på något sett lyckats visualisera äktheten. Jag skulle bli förvånad om de som drömmer om att tjänstgöra i krig, som ser American Sniper, inte vänder ryggen till den drömmen.

Det här med att berätta sanningen är oerhört viktigt hur grafisk och dyster den än må vara. Stephen King lägger tyngd på just detta i sin bok Att skriva - En hantverkares memoarer och menar att det är avgörande för storyn att du får berätta vad du vill så länge du berättar sanningen.

Ihop med American Sniper, som öppnat mina ögon, hoppas jag kunna förvänta mig fler amerikanska filmer med samma känsla och respekt för verkligheten.

Det dröjer inte länge innan Kyle får alla soldaters ögon på sig för sina färdigheter med geväret. Men när han återvänder hem mellan tjänsterna är han inte densamma som innan kriget. Kyle förvandlas med stora steg till ett vapen och tappar blicken från sin familj som han istället riktar mot Irak.

En stor styrka med filmen är hur vi tillsammans med Kyle gång på gång ställs inför obregripligt svåra val. I en scen ur filmen måste pappa Kyle välja mellan att skjuta ett litet barn som bär på en bomb eller riskera att barnet skadar en grupp SEAL-soldater.

Där hemma är en plats han inte längre trivs på och Kyle tvingas välja mellan familjen och armén.  Kyle och Tayas ständiga kamp är bitvis riktigt gripande och Sienna Miller är helt fantastisk i rollen som Taya. Hon gestaltar en mamma, vars önskan är att få tillbaka sin man så som han var innan kriget, med bravur.

Ja, American Sniper är oerhört utmanande och filmatiseringen som bygger på boken, betitlad American Sniper, skriven av just Chris Kyle förmedlar en sanning som kan tyckas vara helt overklig.

Filmens uppmärksamhet har nog fått de flesta att missa Eastwoods andra film Jersey Boys som också släpptes 2014 i USA. Det blir en tung dag när legenden lägger av...

Bradley Cooper fortsätter med sin raketkarriär att växa som skådespelare och har gjort sig förtjänt av Oscarsnomineringen för tolkningen av Kyle.

NÄSTA ARTIKEL