5 anledningar till varför du ska se Bosch

För många fall i tredje säsongen av Bosch?

Filmtopp
Uppdaterad 21 februari 2020 kl. 17:02 | Publicerad 22 april 2017 kl. 17:04
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Bosch fortsätter att ge oss en bra kombination av den gamla skolans polis och det moderna TV-serie-formatet. Frågan är dock om det första avsnittet presenterar för många fall, vilket kan leda till ett dåligt fokus under resten av säsongen.

För många fall i tredje säsongen av Bosch?
Foto: Amazon

TV-serie: Bosch, säsong 3, avsnitt 1: The Smog Cutter

Skapare: Eric Overmyer

Med: Titus Welliver, Jamie Hector, Amy Aquino, Lance Reddick, Madison Lintz, Jeri Ryan, John Ales, Arnold Vosloo, Frank Clem m. fl.

Genre: Thriller, drama

Förra säsongen avslutades med att Bosch äntligen fann sin mors mördare, en man som har varit död i flera år och som kom undan på grund av att polisen mörklade mordet. Så när vi nu får återse Bosch, är han mer frustrerad än någonsin. För även om han ofta böjer på reglerna, har han en egen arbetsmoral; antingen räknas alla mordfall eller så räknas inga.

Bosch får fullt upp när han hanterar fyra olika fall samtidigt. Han vittnar i rättegången mot Veronica Allen (Ryan), som greps i slutet av förra säsongen. Det ser inte bra ut när hans historik av att vara misstänkt för att ha fifflat med bevis tas upp. Detta kan, i sin tur, försvåra rättegången för ett annat fall, där en regissör står anklagad för att ha mördat en skådespelerska.

LÄS OCKSÅ: 5 anledningar till varför du ska se Bosch

Varje säsong låter oss följa med när Bosch utreder ett ”cold case” (fall som hände för länge sedan, vilket försvårar utredningen). Denna säsong är inget undantag. Han håller ögonen på Ed Gunn (Clem), som antas ha mördat ett antal unga kvinnor. Nu för tiden är han ett tragiskt fyllo. Men det är ju som Bosch säger, alla mordfall och mördare räknas. Huvudfallet denna säsong involverar mordet på en veteran, som också är det mest intressanta fallet, trots att det tillägnas relativt lite tid i detta avsnitt.

För många fall i tredje säsongen av Bosch?
Foto: Amazon

Som ni kan se, har Bosch alltså en hel del att göra. Som vanligt måste han även kämpa mot byråkrater, politiker och äregiriga advokater. I tidigare säsonger har han, i mångt och mycket, haft ett ”cold case” och ett huvudfall. Då serien även fokuserar på Los Angeles politik och Bosch privatliv, gör detta att fallen rör sig framåt i en maklig takt, utan att tappa fokus. När han nu har fyra fall att hantera samtidigt är frågan om inte risken finns för att serien kommer att få ett alltför splittrat fokus.

Det bästa med Bosch, som jag nämner i den lista jag länkat till ovan, är att det är en serie som kombinerar det moderna TV-serieformatet med den gamla skolans polis. Detta gör att vi får följa Bosch under sin utredningar under en hel säsong. Så istället för att han löser ett fall per avsnitt, löser han ett par stycken per säsong. Med detta upplägg i åtanke, gör första avsnittet precis vad det ska. Det presenterar oss för fallen och de personer som kommer att vara viktiga delar i det.

Det återstår att se om serien kommer TT tappa fokus under sin tredje säsong. Första avsnittet är annars lika stabilt som de flesta andra avsnitt är. Bosch är inte en lysande serie; den går inte att jämföra med exempelvis Fargo eller True Detectives första säsong. För oss som uppskattar att se den gamla skolans polis i det moderna TV-formatet är det dock en intressant serie med ett makligt tempo. Och det är precis vad man ofta vill ha.

LÄS OCKSÅ: Recension: Bosch (säsong 2)

 

NÄSTA ARTIKEL