Nu på bio

Det senaste på biofronten!

For All Mankind säsong 2

For All Mankind (säsong 2)

  • 10 x 60 min
  • Sci-fi, Drama
Jonatan Blomberg | Recension
18 februari 2021
Jonatan Blomberg | Recension
18 februari 2021

"For All Mankind” fortsätter med sin alternativa historielektion.

Joel Kinnaman är tillbaka i den fiktiva rollen som astronauten Edward Baldwin, i vår alternativa men lika spännande historielektion.

  • Skapare:
    Ronald D. Moore, Ben Nedivi, Matt Wolpert
  • I rollerna:
    Joel Kinnaman, Michael Dorman, Wrenn Schmidt, Jodi Balfour m.fl.

Den andra säsongen av Apple Original-serien For All Mankind tar vid tio år efter den första säsongen. Året är nu 1983 och spänningarna mellan USA och Sovjet har aldrig varit större. Ett historiskt faktum även för vår egen verklighet, men i Ronald D. Moores (Battlestar Galactica, Outlander) sci-fi-serie är spänningarna lika stora både på månen och Jorden.

Under de senaste tio åren har både USA och Sovjet byggt ut sina månbaser ordentligt och samtliga karaktärer från den första säsongen har också utvecklats i sina roller inom det amerikanska rymdprogrammet. Edward Baldwin, som spelas av Joel Kinnaman, har adopterat en dotter tillsammans med sin fru och har tagit över Deke Slaytons gamla jobb. Gordo Stevens (Michael Dorman) har inte satt sin fot på en rymdraket sedan sist medan hans exfru har gått och blivit kändis.

Imponerande välgjort!

Men det som är mest underhållande med For All Mankind är givetvis inte vad som händer på individnivå, utan hur man lyckas få till en någorlunda trovärdig alternativ historielektion kring hur världen hade kunnat se ut om Sovjet hade hunnit först till månen. Om rymdracet mellan supermakterna aldrig avtog utan istället fortsatte, vid sidan av det det verkliga kalla kriget.

Verkliga händelser blandas ihop med fiktiva förändringar av olika storlek och sällan har jag funnit mig själv sittandes vid Google och kollat upp specifika namn, händelser och situationer... med en imponerad förtjusning över hur oerhört välgjord säsongen är.

Det enda tråkiga med For All Mankind är att massorna inte verkar ha hittat fram till streamingtjänsten Apple TV+ i tillräcklig stor utsträckning ännu. Hade serien istället släppts veckovis hos Disney+ så hade jag nästan kunnat garantera att vi hade sett mängder av artiklar och kommentarer om serien i sociala medier, där man tillsammans hade dissekerat varje liten händelse i avsnitten.

Nu hoppas jag bara att tillräckligt många rymd och sci-fi-intresserade gör sig själva en tjänst och ger både den första och andra säsongen av For All Mankind hos Apple TV+ en chans, så den här typen av välgjorda och tankeväckande TV-serier fortsätter att skapas.

MER LÄSNING: Bra och nya serier från 2021!

 

NÄSTA ARTIKEL