Flamman & Citronen

Flamman & Citronen (2008)

 • 2 tim 10 min
 • Drama
Filmtopp Admin
Filmtopp Admin | Recension
05 maj 2016
Filmtopp Admin
Filmtopp Admin | Recension
05 maj 2016
 • Regi:
  Ole Christian Madsen
 • Manus:
  Lars Andersen, Ole Christian Madsen
 • I rollerna:
  Mads Mikkelsen, Thure Lindhart, Peter Mygind, Christian Berkel m.fl.

Flamman och Citronen var kodnamn för två av de främsta medlemmarna i den danska motståndsrörelsen Holger Danske under den tyska ockupationen 1940-45, Bent Faurschou Hviid (Flamman) och Jørgen Haagen Schmith (Citronen). Detta under en tid då Danmark var hårt pressat och totalt centralstyrt från Berlin, samtidigt som många flytt till det neutrala Sverige.

Filmen skildrar hur den danska motståndsrörelsen trappar upp sina attacker och sitt sabotage mot den nazistiska ockupationsmakten 1944, detta med Flamman och Citronen i spetsen. Motståndsrörelsen tar order från London för att bäst kunna understödja de allierade och under sommaren 1944 får Flamman och Citronen order att likvidera två tyska officerare. De båda motståndsmännen lyder men omständigheterna är oklara. Samtidigt kommer Flamman i kontakt med den mystiske modetecknaren Ketty, vars lojalitet är oklar.

Flammen & Citronen

Trots att segern snart är ett faktum för de allierade fortsätter Tyskland att ockupera Danmark med hjälp av sina soldater och den danska nazistiska Schalburgkorpset. Samtidigt är motståndsrörelsen under konstant hot från den hemliga polisen GESTAPO där den sadistiske SS-mannen Hoffman (Christian Berkel) febrilt jagar efter Flamman och Citronen.

Citronen spelas av Mads Mikkelsen, som vunnit den danska publiken i filmer som Pusher (1996) och Efter bröllopet (2006) men också slagit igenom internationellt som terror-bankiren Le Chiffre i Casino Royale (2006) och som riddaren Tristan i King Arthur (2004). Flamman spelas av Thure Lindhardt, dom spelar den lojale schweizergardisten Chartrand i Änglar och Demoner (2009) och från succékriminalserien Bron (2011-15).

Flamman & Citronen skildrar den svåra och blodiga kamp som den danska motståndsrörelsen utkämpade under andra världskriget. Danska motståndsrörelsen gjorde sig notorisk för sitt mod och sin kampanda men även för organisationens räddning av de danska judarna, som de hjälpte fly till Sverige under 1943. Sammanlagt räddades 7220 judar från Danmark med hjälp av den danska motståndsrörelsen.

Filmen lyfter fram danskarnas besvikelse över den svenska neutraliteten under andra världskriget, som ännu idag är ett omdiskuterat historiskt beslut.

1951, sex år efter krigets slut, erhöll Flamman och Citronen Medal of Freedom av USA:s president Harry  S. Truman.

Edward Wikström