Sleepers

Sleepers (1996)

 • 2tim 27min
 • Drama, Thriller
Sophia Swahn | Recension
23 september 2016
Sophia Swahn | Recension
23 september 2016

”This is my story and that of the only three friends in my life that truly mattered. Two of them were killers who never made it past the age of 30.”

 • Regi:
  Berry Levinson
 • Manus:
  Berry Levinson efter Lorenzo Carcaterras bok
 • I rollerna:
  Brad Pitt, Kevin Bacon, Robert DeNiro, Dustin Hoffman, Geoffrey Wigdor, Jonathan Tucker m.fl.

SLEEPERS, Robert De Niro, 1996

Sleepers bygger på den bästsäljande verklighetsbaserade boken av Lorenzo Carcaterra med samma namn. Även om sanningsinnehållet har kritiserat, så är det en omskakande film om barns maktlöshet.

Våld och laglöshet är vardagsmat i stadsdelen Hell’s Kitchen, New York. De unga tonårspojkarna John (Geoffrey Wigdor), Tommy (Jonathan Tucker), Michael (Brad Renfro) och Shakes (Joe Perrino) busar runt som barn gör, men gränsen mellan lag och ordning är flytande i området. Utan någon riktig föräldragestalt, förutom den katolska prästen fader Bobby (Robert DeNiro), eskalerar busen till att bli allt grövre.

LÄS OCKSÅ: Filmer om det politiska Storbritannien

En dag går det riktigt snett och några andra chanser i 1970-talets USA ges inte. De fyra åker in på ungdomsanstalten, Wilkinson Reform School. Men bakom de statliga dörrarna väntar ett helvete på dem. Mobbning, misshandel och framförallt sexuella övergrepp blir deras nya vardag. Vakternas maktmissbruk, med sina bestialiska gärningar, är skoningslöst

Handlingen flyttar fram 13 år i tiden. John (Ron Eldrad), Tommy (Billy Crudup), Michael (Brad Pitt) och Shakes (Jason Patric) har alla valt olika vägar i livet och umgås inte med varandra särskilt mycket. John och Tommy förenas en utekväll på den lokala kvarterskrogen, men de är inte ensamma om att vara där. Längst inne i dunklet, sitter nämligen ingen mindre än den mest hänsynslösa vakten av dem alla, Sam Nokes (Kevin Bacon).

Minnen gör sig påminda och det tar inte många minuter innan blodet flödar. De fyra vännerna sammansstrålar igen. Även denna gång inför lagen, men i en annan konstellation. Två av dem, i väntan på rättegång, den tredje som åklagare och den fjärde som grävande journalist.

Första halvan av filmen går i ett rasande tempo, men sedan händer något. Flytet i handlingen börjar hacka en aning, speciellt mot slutet. Det som dock lyfter akt tre är Dustin Hoffmans insatts som alkoholiserad försvarsadvokat.

Sett till de övriga stora namnen i denna skådespelarensemble gör Pitt en god insats, likaså DeNiro. Hatet mot Snook är påtagligt, men tyvärr känns Kevin Bacons insats en aning ensidig. De som främst sticker ut är egentligen den yngre generationen, som spelar fenomenalt bra.

Det är alltid något speciellt med filmer som sägs bygga på verkliga händelser. Det är som att hela känslobanken i aktiveras ännu mer och det blir svårare att ”släppa” filmen när den är slut. I detta fall ännu mer. Det är svårt att inte gripas med av en film som bygger på utnyttjande av barn. Vill du se en film som väcker både starka känslor och tankar, så är Sleepers en film för dig. Vill du ha en ännu bättre upplevelse, läs boken.

Bäst: Otroligt gripande historia, som får en att reflektera över hur snett livet kan gå.

Sämst: Onödiga scener som inte för filmen framåt, samt att slutet hade gott kunnat kortas ned.