Hobbs and Shaw film

Fast & Furious: Hobbs & Shaw (2019)

 • 2 tim 15 min
 • Action
Andreas Ziegler
Uppdaterad 03 december 2019 kl. 14:22 | Publicerad 31 juli 2019 kl. 18:00
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Ett av de sämsta manusen för en actionfilm på senare år.

I "Fast & Furious: Hobbs & Shaw" får vi se Dwayne Johnson och Jason Statham bjäbba sig genom actionsekvenser. Dessa muskelknuttar är dock inte bra på att bjäbba och actionsekvenserna är mest löjliga.

 • Regi:
  David Leitch
 • Manus:
  Chris Morgan & Drew Pearce
 • I rollerna:
  Dwayne Johnson, Jason Statham, Idris Elba, Vanessa Kirby, Helen Mirren, Ryan Reynolds m.fl.
Dwayne Johnson och Jason Statham i Hobbs & Shaw
Foto: Universal Pictures.

Technoterroristen Brixton (Idris Elba) har som mål att hjälpa människan ta nästa steg i evolutionen med hjälp av ny teknik. Själv har han gjort sig starkare och snabbare med hjälp av olika implantat. Nästa steg i hans plan är att döda alla ”svagare” människor med hjälp av ett virus, som kan rikta in sig på specifika DNA-sekvenser.

Innan han kan få tag på viruset injicerar sig Hattie (Vanessa Kirby) med det. CIA skickar två av sina bästa män att hitta Hattie och sätta stopp för Brixton. Dessa två män är, så klart, titelns Luke Hobbs (Dwayne Johnson) och Deckard Shaw (Jason Statham).

Jag antar att några producenter tyckte Johnson och Statham fungerade bra tillsammans i The Fate of the Furious, där de bjäbbade medan de slogs och rymde från ett fängelse. Så nu har de fått en egen film. Tanken är att detta ska vara en buddy cop-film i stil med 48 timmar eller Rush Hour. Problemet är att varken Johnson eller Statham är vidare duktiga skådespelare, vilket krävs för att få till den där buddy cop-känslan. De två huvudkaraktärerna utbyter förolämpningar på löpande band utan någon som helst tajming. Att Ryan Reynolds, mästaren på att fälla dråpliga kommentarer, gör en cameo påminner oss bara om detta faktum.

Det pratas väldigt mycket i den här filmen. Dessvärre är manuset till Hobbs & Shaw något av det sämsta jag sett på senare år. Många av replikerna består av oerhört plumpa och klyschiga förolämpningar. Jag menar, det finns nog hundra actionfilmer med sämre manus. Men just nu kan jag inte komma på en enda.

"Nu är det bara löjligt".

En motorcykel som viker sig i Hobbs & Shaw
Den här vikbara motorcykeln är det löjligaste jag sett i en film i år. Foto: Universal Pictures.

Actionsekvenserna i filmserien Fast & Furious har alltid varit osannolika och otroliga. Även om det finns sekvenser som inte är trovärdiga för fem öre, har filmerna alltid sålt in det rätt bra. Vi pratar om allt från att hoppa mellan skyskrapor med en sportbil till en jakt där förföljaren är en ubåt.

I Hobbs & Shaw går de alldeles för långt; nu är det bara löjligt. I en scen kör Brixton på en vägg, VIKER ner sin motorcykel och kraschar rätt in i andra våningen på en dubbeldäckare. Men han har inte en skråma. Fast & Furious: Hobbs & Shaw har tagit de sämsta delarna av Transformers, Man of Steel och G.I. Joe och paketerat om det med Dwayne Johnson och Jason Statham i rollerna.

Jag har varit actionfantast sedan jag var sju år gammal. Jag tycker nästan alltid det är givande att se Johnson och Statham spöa skiten ur folk i typ två timmar. Och ibland rycks jag med i actionsekvenserna i "Hobbs & Shaw". Men så fort någon levererar ytterligare en kass replik rycks jag tillbaka.

Håller ni med? Eller är detta bara en kul actionfilm?

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL