Matias Varela och Julia Ragnarsson i Fartblinda säsong 1

"Fartblinda" (säsong 1)

  • 8 x 45 min
  • Drama
03 december 2019 kl. 13:12
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

"Fartblinda" är en av årets bästa nya svenska serier.

En thriller i finansmiljö kan lätt bli väldigt komplicerad för någon som inte är helt insatt i branschen, men "Fartblinda" lyckas balansera på gränsen av att inte överförklara eller förenkla samtidigt som vi alltid förstår allvaret i olika situationer.

  • I rollerna:
    Matias Varela, Julia Ragnarsson, Claes Månsson, m.fl.
Matias Varela och Julia Ragnarsson i "Fartblinda".
Matias Varela och Julia Ragnarsson i "Fartblinda". Foto: Johan Paulin

Den nya originalserien från C MoreFartblinda, är baserad på Caroline Neuraths bok med samma namn, som hämtade inspiration från den verkliga krisen för svenska HQ-banken 2010. Men i den här versionen slår banken tillbaka och gör allt för att överleva.

Det som jag på förhand hade störst farhågor kring var hur krystat det hemliga kärleksförhållandet mellan den grävande ekonomijournalisten Bea Farkas (Julia Ragnarsson) och den granskade bankens VD Peder af Rooth (Matias Varela) skulle kännas. Behövde man verkligen peta in romantik mellan huvudrollsinnehavarna i en spännande finansthriller? Det visar sig tack och lov vara ett förvånansvärt bra beslut. Mycket tack vare Varelas och Ragnarssons kemi framför kameran.

Handlingen kretsar kring deras hemliga förhållande, samtidigt som de far på en oundviklig yrkesmässig kollisionskurs när Farkas får tips om att Peders bank är långt ifrån så framgångsrik som man gjort sken av. Farkas avslöjande leder till stora konsekvenser för både henne själv, men även alla anställda vid banken vars ledning gör allt i sin makt för att rädda situationen.

Julia Ragnarsson som Bea Farkas i "Fartblinda".
Julia Ragnarsson som Bea Farkas i "Fartblinda". Foto: C More

Den första halvan av säsongen är mer än okej. Den är underhållande, bitvis spännande och väl värd en chans. Den andra halvan är däremot bland det bästa jag har sett på svensk tv i år. Det är nästan så att jag önskar att C More och TV4 följde Netflix/Amazon Prime-modellen med att släppa hela säsongen på en gång, för jag vill verkligen inte att folk ska hinna tappa intresset innan serien lägger i en extra hög kvalitets och spännings-växel på slutet.

Om du ger "Fartblinda" en chans och känner att den "bara" är bra, vilket i vår gyllene tv-ålder många gånger faktiskt inte räcker, så vill jag här med mina sista ord rekommendera dig att se klart säsongen. Den andra halvan får mig att överväga det högsta möjliga betyget, men sett till säsongen som helhet landar vi på en stark fyra av fem.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL