Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Fargo säsong 3 — en snål aptitretare i lyxförpackning

Fargo säsong 3 — en snål aptitretare i lyxförpackning

André Sao Pedro | Recension
20 april 2017
André Sao Pedro | Recension
20 april 2017

Första avsnittet av den nya Fargo-säsongen på HBO Nordic bjuder på många visuella läckerbitar och spänning i sann Fargo-anda. Framförd av ett hippt soundtrack, har den nya handlingen stor potential, men känns något tillbakahållen.

Fargo säsong 3
Fargo säsong 3 är nu här!

När produktionsbolaget FX tog kontakt med manusförfattaren Noah Hawley, ville de att han skulle göra en TV-serie av bröderna Coens kultfilm Fargo, utan att kopiera någon av karaktärerna från filmen. Ingen lätt uppgift för Coen-fanet Hawley, som inte ville bli ”mannen som förstörde bröderna Coen”. Många kritiker och fans var naturligtvis skeptiska. Men den 49-årige författaren är knappast någon nybörjare och har tidigare skrivit serieavsnitt till kriminalserien Bones och fått tre böcker publicerade.

Han hade en vision om att göra en miniserie på tio avsnitt och samtidigt applicera Coen-DNA, med svart humor, chockerande våld och jantelagen ”Minnesota Nice”. När det första avsnittet hade haft premiär 2014, och säsongen blivit duschad i ett prisregn av Golden Globes och Emmys, var det en självklarhet att serien skulle få fortsätta.

Nu tre år senare har den efterlängtade tredje säsongen premiär. Precis som inför tidigare säsonger, är den gamla ensemblen utbytt och ersatt med nya skådespelare. Ewan McGregor, Carrie Coon och Mary Elizabeth Winstead är nu huvudpersonerna. Från att ha utspelat sig år 2006 i den första säsongen, till att gå tillbaka till 1979 i den andra, är året nu 2010. Evan McGregor spelar tvillingbröderna Emmit och Ray Stussy. Emmit är en välbärgad affärsman medan Ray är en misslyckad lekmannaövervakare som är tillsammans med sin tuffe klient, Nikki Swango (Mary Elizabeth Winstead). Ray anser sig lurad av storebrorsan när han genom föräldrarnas testamentet fick en rostig Corvette, medan Emmit tilldelades en antik frimärkssamling värd miljoner. Han anlitar en av sina klienter, lika amatörmässig som Steve Buscemi och Peter Stormare, för att stjäla samlingen. Men allt går självklart åt helvete i sann Fargo-anda.

Första säsongen var en mer renodlad Fargo-historia, medan andra var extremt våldsam och hade influenser från andra Coen-filmer som No Country for Old Man, The Big Lebowski, Millers Crossing och The Man Who Wasn’t There. Bland annat är den minnesvärda UFO-historien hämtad från The Man Who Wasn’t There.

Efter att ha sett det första avsnittet, The Law of Vacant Places, av tredje säsongen, är det uppenbart att Noah Hawley vill skapa en egen identitet för den nya säsongen. Manuset är smartare och späckat med visuella läckerbitar, ett hippt soundtrack, krypande mystik och ett hav av pusselbitar som retar gallfeber på tittaren. Det märks att den gode Hawley sneglat på Breaking Bad-skaparen Vince Gilligan. Publiken bjuds "endast" på två mord i första avsnittet i stället för tre, respektive fyra, som i de två tidigare säsongerna. Dessutom är de ganska harmlöst utförda för att vara Fargo.

Alla Fargo-ingredienser finns tillgängliga i denna välkryddade lyxmåltid, men publiken har bara fått en liten aptitretare. Storyn har stor potential, men känns något tillbakahållande.

Fargo säsong 3 kan du se på HBO Nordic. Varje torsdag släpps ett nytt avsnitt.