Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Fåret Shaun – Farmageddon (2019)

Fåret Shaun – Farmageddon (2019)

  • 1 tim 26 min
  • Äventyr, Sci-fi
Eric Diedrichs | Recension
26 november 2019
Eric Diedrichs | Recension
26 november 2019

Underhållande för hela familjen när fåret Shaun får rymdbesök.

Fåret Shaun är tillbaka med ett nytt äventyr laddat med värme och spänning. Dessutom slår de första femton minuterna dagens skräckfilmsskapare på fingrarna.

  • Regi:
    Will Becher & Richard Phelan
  • Manus:
    Jon Brown, Mark Burton & Nick Park
  • I rollerna:
    Justin Fletcher, John Sparkes m.fl.
Fåret Shaun bli uppstrålat av ett ufo i Farmageddon.
Foto: SF Studios.

Nick Park har levererat briljanta familjeäventyr sedan 1989 då Wallace och hans förståndige hund Gromit begav sig till månen för att käka ost. På senare tid har han arbetat en hel del med det populära fåret Shaun, som har gått från att fronta en TV-serie till att leverera sin andra långfilm. Och hur är resultatet då? Väldigt underhållande.

I Farmageddon får Shauns gård oväntat besök av en liten och bortkommen utomjording, som inte vill annat än att komma tillbaka hem igen… och hitta på en del bus. Samtidigt råder det fullständig alien-feber på den brittiska landsbygden efter att en pommesätande virrpanna hävdar att han sett ett UFO. Något som lockar en stenhård, hemlig agent till området.

Mer slapstick än modern hysteri.

I en tid när all underhållning som riktar sig till de yngre, bara blir stirrigare och stirrigare är Farmageddon ett välkommet avbrott. Visst, här finns det också flippade sockerkickar, men då ingen pratar på riktigt (bara mumlar och gör uttrycksljud), måste Will Becher och Richard Phelan förlita sig på den gamla skolans komik. Alltså mer slapstick á la Mr. Bean än hysteriskt fart och fläng. Hyllningen till Charlie Chaplins Moderna tider är knappast någon slump.

Men här finns många fler hommager än så. Exempelvis kan de inledande femton minuterna beskrivas som en enda lång Spielberg-pastisch. Här bjuder Farmageddon på klockren "mysrysar-feeling", som slår Stranger Things på fingrarna. Ja, dagens skräckfilmsskapare har mycket att lära sig av Fåret Shaun.

I sin helhet är dock Farmageddon lite för ojämn för att riktigt nå upp till de där höga betygen. Men här finns spänning och humor för hela familjen och du gör helt rätt i att se den. Betyget är starkt.

För mer läsning, se våra tips på bra familjefilmer!