Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Far from the madding crowd

Far From the Madding Crowd (2015)

Sebastian Håkansson | Recension
01 augusti 2015
Sebastian Håkansson | Recension
01 augusti 2015

Far from the Madding Crowd

Jag vill inleda med berätta att jag aldrig har läst Thomas Hardeys roman Far From the Madding Crowd (1874), som denna film bygger på. Inte heller har jag sett den tidigare filmatisering från1964. Däremot har jag koll på (ja, eller läst mig till inför filmvisning) att bokens hjältinna, Bathsheba Everdena, har i vissa kretsar setts som en feministisk ikon på grund av hennes självständighet i det viktorianska England.

I den första filmatisering spelades Bathsheba Everdene av Julie Christie vars tolkning delade kritikerna. Denna gång är det Carey Mulligan som gestaltar huvudrollen i Thomas Vinterbergs tolkning av historien.

Bathsheba Everdene är en ung, självständig och livsglad kvinna som ärver en stor gård på den engelska landsbygden. Gården har haft några tuffa år efter att Everdens morbror gick bort, men med slit och klokhet lyckas hon på egen hand få gårdens verksamhet på fötter.

Hon gör också intryck på några av bygdens män.

Både den godhjärtade bonden Gabriel Oak (Matthias Schoenaerts),den medelåderns godsägare William Boldwodd (Michael Sheen) och soldaten Francis Troy (Tom Sturridge) anmäler intresse för giftemål.

Den ovanliga situationen skapar förvirring hos Everdene. Är hon i huvudtaget redo för att binda sig?

Everdene värderar sin självständighet högt och hyser en stor kärlek till sin gård. Samtidigt attraheras hon av de tre männen på olika vis. Godsägaren erbjuder trygghet och stabilitet, bonden visar prov på sann kärlek och soldaten lockar med sexuell spänning.

Far From the Madding Crowd är en klassiks kärleksberättelse med stor grad av igenkänningsfaktor. Berättelsen om Bathshebas kärleksbekymmer bjuder både på spänning, dramatik och budskap om hur det kan gå till när vi väljer våra livspartners.

Filmens miljöer är verkligen vackra. Med bilder från det bästa av den engelska landsbygden skapar regissören Vinterberg en stämningsfull atmosfär. Men lika tilldragande är tyvärr inte filmens historia.

Berättandet är lite för snabbt ryckande och några av filmkaraktärerna porträtteras alldeles för ytligt. Att en person till varje pris vill gifta sig men en annan, efter endast ett möte, känns alldeles för overkligt.

Jag har aldrig direkt fallit för Carey Mulligan söta charm i hennes tidigare filmer (Drive, Den Stora Gatsby), för mig krävs det mer än ett självsäkert och vacker leende för att göra intryck. Men hon gör sin roll bra i Far From the Madding Crowd. I filmen är hon själva gåtan som de andra karaktärerna skall knäcka. Som tittare kommer man aldrig riktigt fram till vem Bathsheba Everdene egentligen är.

"Far from the Madding Crowd "är en vacker film att titta på, men som inte riktigt klarar av att beröra.

NÄSTA ARTIKEL