En engelsk skandal (säsong 1)

En engelsk skandal (säsong 1)

  • 3 x 60 min
  • Biografi, Drama, Komedi
Uppdaterad 08 januari 2020 kl. 10:01 | Publicerad 21 december 2018 kl. 15:12
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

"En engelsk skandal" är en perfekt biopic i miniserie-format.

Biopics, eller biografiska långfilmer som kanske är en bättre beskrivning, råder det knappast någon bristvara på. Den kommande Oscarsgalan lär sannolikt inkludera både Neil Armstrong och Freddy Mercury i någon form, tack vare just biopic-genren. Men frågan är om inte "En engelsk skandal" officiellt har bevisat att dessa berättelser ändå gör sig bäst i miniserie-form.

  • Manus:
    Stephen Frears, Russell T. Davies (skapare)
  • I rollerna:
    Hugh Grant, Ben Whishaw, Alex Jennings m.fl.
En engelsk skandal
Ben Whishaw och Hugh Grant i "En engelsk skandal". Foto: SVT Play

En engelsk skandal är nämligen en biografisk miniserie om den brittiske partiledaren Jeremy Thorpe. Eller mer specifikt, om hans förhållande med Norman Scott - som inleddes under en tid då homosexualitet fortfarande var ett brott i Storbritannien. För att sedan sluta med ett beställt mordförsök på Scott.

Vägen från förälskelse till mordförsök är både underhållande och hjärtskärande. Det är en smått osannolik liten historia, vars tre timmar (fördelade på lika många avsnitt) är den perfekta längden att berättas på. Vilket givetvis hade blivit alldeles för långt för en långfilm, om den inte inkluderar hobbitar, alver, orcher och förtrollade ringar det vill säga.

Det skulle inte förvåna mig om En engelsk skandal resulterar i lavinartade ökningar av Wikipedia-sökningar på namnen Jeremy Thorpe och Norman Scott. Två komplicerade män, på helt olika sätt, utsökt skådespelade av Hugh Grant och Ben Whishaw.

En engelsk skandal
Ben Whishaw som Norman Scott i "En engelsk skandal". Foto: SVT Play

Såhär i slutet av året tror man sig ha ganska bra koll på vilka serier som har varit årets bästa. Jag hade verkligen inte väntat mig att de brittiska miniserierna Patrick Melrose eller The Little Drummer Girl kunde utmanas av något lika visuellt slående, manusmässigt skarpt eller skådespelarmässigt utsökt. Men duon utökas nu till en trio av fantastiska 2018-miniserier från Storbritannien.

Både Grant och Whishaw står dessutom, tillsammans med serien själv, nominerade för sina insatser inför den kommande Golden Globe-galan i januari. Mycket väl förtjänt. Jag kan inte göra annat än att ge En engelsk skandal mina varmaste rekommendationer.

För mer läsning, se vår lista över årets bästa serier.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL