Nu på bio

Det senaste på biofronten!

En bra vecka för demokratin

En bra vecka för demokratin (2018)

 • 1 tim, 14 min
 • Dokumentärfilm
Gustav Larsed | Recension
03 december 2019
Gustav Larsed | Recension
03 december 2019

"En bra vecka för demokratin" är ett intressant men väntat porträtt av ett årligt politiskt jippo.

Ruben Östlunds egna produktionsbolag Plattform Produktion ligger bakom denna dokumentärfilm om Almedalsveckan. Filmen, som regisseras av Cecilia Björk, heter En bra vecka för demokratin och har svensk biopremiär fredagen den 18 maj. Den kommer lägligt med tanke på att det både är valår plus att Almedalsveckan firar 50 år i sommar.

 • Regi:
  Cecilia Björk
 • Manus:
  Cecilia Björk
 • I rollerna:
  Alice Bah Kuhnke, Ebba Busch Thor, Janne Josefsson m.fl.

 

Publiken hejar på Ebba Busch Thor
Foto: Plattform Produktion

 

En vecka om året hålls Almedalsveckan i Visby, Gotland. Där samlas främst politiker och journalister men även andra organisationer som vill basunera ut sina budskap till allmänheten. Många människor och minst lika många åsikter trängs på en liten yta under en kort och mycket intensiv period. Det gäller därför att både höras och synas mest för att nå fram genom det så kallade bruset.

Genom att följa ett brett spektrum av människor under tre upplagor av Almedalsveckan har Cecilia Björk fått till ett nyanserat tvärsnitt av denna tillställning. Det är intressant att se hur det går till bakom kulisserna på detta jippo eller spektakel som det faktiskt är. Det är däremot ingen överraskande bild som målas upp, snarare tvärtom, det vill säga en ganska väntad bild av hur saker och ting går till i Visby under Almedalsveckan. Den enda gången filmen egentligen bränner till lite är när vi får se ett inslag om Nordiska Motståndsrörelsens besök i Almedalen där de hetsigt skriker ut sitt hat samtidigt som motdemonstranter med regnbågsflaggor försöker överrösta dem med kärlek.

Här kan du läsa mer om våra filmtips från 2018.

Även fast En bra vecka för demokratin saknar det där lilla extra för att nå de höga betygen är det ändå en sevärd och framför allt viktig film. Jag tror det är bra att allmänheten kan få en inblick i vad som försiggår bakom kulisserna och hur mycket som egentligen bara är ett spel för gallerierna.

Har du besökt Almedalsveckan och tycker du i sådana fall att filmen visar upp en sann bild av denna tillställning?