Recension: Dumb Money (2023)

Recension: Dumb Money (2023)

 • 1 tim 45 min
 • Komedi, Drama, Biografi
11 oktober 2023 kl. 13:10
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

En klassisk David mot Goliat-saga – baserad på verkliga händelser

Den australiske regissören Craig Gillespie, som gav oss filmer som I, Tonya (2017) och Cruella (2021) är aktuell med sin senaste film Dumb Money – en komedi fullspäckad med stjärnor som Paul Dano, Pete Davidson, Nick Offerman, Seth Rogen, Shailene Woodley, Sebastian Stan med flera.

 • Regi:
  Craig Gillespie
 • Manus:
  Lauren Schuker Blum, Rebecca Angelo, Ben Mezrich
 • I rollerna:
  Paul Dano, Pete Davidson, Vincent D.'Onofrio, Shailene Woodley, Seth Rogen m.fl.

En klassisk David mot Goliat-saga – baserad på verkliga händelser

Dumb Money är en klassisk David mot Goliat-saga. Den är baserad på den galna men sanna historien om vanliga människor som tog sig an Wall Street och blev rika genom att förvandla videospelsbutiken GameStop till världens hetaste företag. Spindeln i nätet är den alldagliga familjemannen Keith Gill, spelad av Paul Dano, som lägger grunden genom att investera sina livsbesparingar i aktien och livestreama om det på sin Youtubekanal. När Keits sociala media-inlägg börjar bli virala vänds hans liv, och livet för alla hans följare, upp och ner.

Det här är en klassisk amerikansk komedi där stor betoning ligger på svordomar, könsord och idén om att sex säljer, men som under sitt grova språk gömmer en fin feel good- historia om hur den lilla mannen lyckas stå upp mot de stora finansjättarna.

Dumb Money kunde inte ha valt ett bättre tillfälle att göra sin debut; i ett samhälle där allt fler känner av den ekonomiska pressen och där vi konstant blir påminda om den potentiella rikedom som finns där ute, samtidigt som portarna hålls stängda för alla som inte redan är en del av eliten. Det är en känslig tid där den enskilde individen känner sig allt mer hjälplös samtidigt som makten hos dem som organiserar sig (i det här fallet över internet) växer sig allt starkare.

Recension: Dumb Money (2023)
Foto: Sony Pictures.

Tillfredsställande utan att tillföra något nytt

Spänningen och ångesten som tillkommer när man kliver in i aktievärlden som en total nybörjare är som att spela på lotteri där du live kan se dina vinstchanser höjas och sänkas. Det kan lätt bli beroende när man har mycket på spel – kanske är man student med skyhöga studielån, en underbetald sjuksköterska och ensamstående mamma, eller ett butiksbiträde som blir utnyttjad av sin chef – och frågan om att hålla ut eller dra sig ur blir allt svårare att besvara.

Är det klokt att sälja medan man fortfarande är garanterad en stor summa pengar eller ska man hålla fast och hoppas att siffrorna stiger ytterligare? Och kan man lita på solidariteten bland anonyma internetprofiler som alla säger sig kämpa för samma mål – att överrösta Wall Street?

Som en komedi tillför Dumb Money inget nytt till bordet, men det är den underliggande historien som väckte mitt intresse. Idén om att folket har makten att stå emot kapitalet, och i det här fallet de stora aktieägarna och mångmiljardärer, är väldigt tillfredsställande.

Vi älskar alla en underdog som lyckas övervinna sina hinder och segra mot skurkarna, och Dumb Money lämnar oss inte besvikna.

Dumb Money” visas nu på landets biografer.

NÄSTA ARTIKEL