Million Dollar Baby

Million Dollar Baby (2004)

  • 2 tim 9 min
  • Drama
Axel Diedrichs
02 december 2019 kl. 19:17
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.
  • Regi:
    Clint Eastwood
  • I rollerna:
    Clint Eastwood, Hilary Swank, Morgan Freeman, m. fl.

Hårdkokte boxningstränaren Frankie (Clint Eastwood) överrumplas av Maggies (Hilary Swank) envishet att bli professionell boxare och övertalas att försöka ta henne till toppen. Million Dollar Baby är en modern klassiker och för mig en "Clintanfavorit".

Boxningsfilmen leder ett american dream-tema som i regel är ett minfält för klischéer. Men Clint Eastwood är en mästare på att hitta rätt balans och har undvikit felstegen som, istället för att ha kostat honom ett ben, har gett honom fyra Oscarsstatyetter och ett evigt namn i som utanför Hollywood.

Filmen är viktig som tar upp kampen med jämnställdhetsfrågan och det börjar med att Frankie är blind att se potentialen i Maggie för att hon är kvinna och trots hennes vilja kan hon, enligt honom, inte lyckas ute i den stora världen.

Million Dollar Baby visar att den manliga genen och kroppsmuskelaturen inte är lika viktig inställning och modet att drömma. Maggie Fitzgerald är en inspiration för den som inte tror sig ha vad som krävs för att få chansen på något stort.

Eastwoods drama från 2004 är en gripande film och vann fyra Oscar, bland annat för regi och bästa film.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL