Star Wars: Visions (säsong 1)

Star Wars: Visions (säsong 1)

  • 9 x 15 min
  • Anime
  • Disney+
22 september 2021 kl. 18:09
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

The force is still strong.

George Lucas stjärnfyllda universum fortsätter att växa med "Star Wars: Visions", som visar Star Wars genom linsen på några av världens bästa animestudios.

  • I rollerna:
    Andrew Kishino, Alison Brie, Kyle Chandler, Greg Chun m.fl.

Hur mycket mer kan man göra med "Star Wars"? När urholkas egentligen universumet, och när blir det till slut för mycket? Aldrig är svaret.

Star Wars: Visions är den senaste i raden av Star Wars-serier som har kommit under de senaste åren. Serier som The Mandalorian, Star Wars: The Bad Batch och Star Wars: The Clone Wars är några av dem – och nu Star Wars: Visions, trots att den inte tillhör universumet på samma sätt.

"Visions" är en fristående serie som inte har någonting att göra med resten av universumet. Inte ens seriens nio avsnitt har någonting att göra med varandra. Det är nio unika avsnitt som är skapade av nio olika animestudios, vilket gör att inget avsnitt är det andra likt.

Olika historier och olika stilar. Från svartvita animationer till Pokémon-animationer. Från en mystisk jedi till ett fränt punkbank. Du har ingen aning om vad som ska komma härnäst, och det är det som är charmen med den här serien.

LÄS OCKSÅ: Star Wars-filmerna rankade från sämst till bäst

En uppfriskande tolkning.

"Star Wars: Visions" är en uppfriskande tolkning av Star Wars. Det är ingenting vi har sett förut (vilket i och för sig kanske inte är särskilt svårt att åstadkomma i det här universumet...) och inget av det handlar om Skywalker-familjen – eller har någon som helst koppling till dem.

Det finns fortfarande många oberättade historier inom Star Wars-universumet och det här är bara början. Visserligen har både The Mandalorian och The Bad Batch öppnat upp för andras berättelser, men ändå inom ramarna av "Star Wars".

Visions känns på ett helt annat sätt som en frisk fläkt, och skaparna har på sina femton minuter fått fria tyglar över sina visioner av vad Star Wars KAN vara.

Foto: Disney.

Men oavsett vad jag tycker om "Star Wars: Visions" så kommer den med all säkerhet att få ett blandat bemötande av fansen. Vissa kommer nog inte ens att titta på den just för att den inte har någonting att göra med resten av universumet, vilket jag hoppas inte blir fallet.

Jag hoppas att de flesta kan se serien som den friska fläkt den är, med sina oändliga möjligheter och det faktum att man inte ständigt behöver förhålla sig till originaltrilogin som något rättesnöre över "vad Star Wars är".

Vad anime-fansen kommer att tycka om det här har jag däremot ingen aning om, men jag hoppas (och tror) att de inte kommer att bli besvikna. Det är trots allt några av världens bästa animestudios som ligger bakom "Star Wars: Visions".

LÄS OCKSÅ: Så ser du Star Wars-filmerna i kronologisk ordning

NÄSTA ARTIKEL