Recension: Iwájú (2024) – nytänkande och snyggt om viktiga frågor

Recension: Iwájú (2024) – nytänkande och snyggt om viktiga frågor

 • 6 x 17-23 min
 • Sci-Fi, Animation
 • Disney+
Uppdaterad 01 mars 2024 kl. 11:03 | Publicerad 28 februari 2024 kl. 11:02
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Se framtidens Lagos i en serie om klass, kultur och vänskap

Disneys nya serie "Iwájú" handlar om en liten tjej med ett stort hjärta, som mest av allt vill bevisa att hon är redo att se världen.

 • Skapare:
  Ziki Nelson, Hamid Ibrahim, Toluwalakin Olowofoyeku
 • Regi:
  Ziki Nelson
 • Manus:
  Adeola Hudson, Halima Hudson
 • I rollerna:
  Simisola Gbadamosi, Dayo Okeniyi, Femi Branch, Siji Soetan, Weruche Opia m.fl.

Det första som fångar min uppmärksamhet i Iwájú är hur riktigt lysande och färgsprakande filmen är – helt i sann Disney-anda, men nästan ett steg längre. Den animerade serien utspelar sig i ett futuristiskt Lagos, Nigeria, där flygande bilar, VR-glasögon och robot-assistenter tillhör vardagen, iallafall om du kommer från en rik familj.

Vi följer huvudpersonen Tola, en ung tjej som bor med sin pappa i den finare delen av Lagos. Vid sin sida har hon Kole, en jämnårig pojke som hennes pappa anställt för att jobba i deras trädgård, men som Tola hellre ser som sin bästis snarare än en tjänare.

Foto: Disney+

Jag gillar verkligen Iwájús sätt att bryta ner något så komplicerat som klassfrågor till en nivå där också barn kan förstå det. Genom hela serien märker vi hur folk från den rika ön, exempelvis Tolas pappa, behandlar folk från det fattigare fastlandet som mindre värda. I ett avsnitt bjuder Tola in Kole att äta inomhus när hennes pappa jobbar sent, men de blir påkomna av pappan som då skäller ut Kole för att ha varit respektlös. Även det andra tjänstefolket stirrar surt på Kole när han sitter vid matbordet.

Jag kan absolut se hur denna scen kan starta viktiga diskussioner om pappans reaktion och vad respekt och jämlikhet innebär, ämnen som annars kanske inte är helt enkla att diskutera med barn.

Visar upp ett färgglatt framtida Lagos

Överlag känns seriens koncept nytt och fräscht. Personligen har jag aldrig tidigare sett en sci-fi-film som utspelar sig i framtiden i ett afrikanskt land, men Iwájú gör det grymt bra genom sin sömlösa blandning av high-tech och olika sorters traditionell afrikansk kultur.

Inför denna produktion har Disney slagit sig ihop med det afrikanska medieföretaget Kugali Media, som har specialiserat sig på bland annat storytelling ur ett afrikanskt perspektiv. Detta verkar detta ha varit ett vinnande drag, då filmen verkligen känns genuin, autentisk och personlig. En så liten detalj som att afrikanska tygmönster dyker upp mellan scenerna när karaktärerna reser ger en extra färgglad touch av kultur.

Utöver de färggranna scenerna är också soundtracket i filmen riktigt mysigt. I en av mina favoritscener spelar Kole musik från sin telefon och dansar runt med Tola bland blommorna i trädgården och det är helt omöjligt att inte vilja dansa med. Musiken överlag bidrar med en fin atmosfär som passar bra in i handlingen.

Foto: Disney+

Short but sweet med fint budskap

Serien innehåller bara 6 avsnitt, som i sig också är väldigt korta. Trots detta känns berättandet inte stressat alls, utan man hinner lära känna karaktärerna väl och handlingen känns tillräckligt djup. Något annat som imponerar mig är sättet filmen blandar talat språk med tydligt kroppsspråk, då vissa interaktioner mellan karaktärer inte har något tal men förmedlar handlingen lika bra iallafall.

Genom hela serien utmanar Tola stadens status quo, då hon som rikemansbarn vill åka till slummen för att uppleva verkligheten trots att hennes pappa strängt förbjudit henne. Flera gånger visas det hur överklassen behandlar de fattiga som mindre värda, till och med Tolas pappa, men inte hon. Det tar helt enkelt inte lång tid innan man fastnar för Tolas karaktär, som med sin härliga energi springer runt som en liten solstråle oavsett vilka hinder hon stöter på.

I kontrast mot alla serier baserade på befintliga filmer och franchises känns Iwájú unik mot vad jag sett tidigare. Efter att ha sett de tre första avsnitten kan jag lugnt säga att jag också kommer se resterande tre också. Rekommenderas varmt!

"Iwájú" släpps på Disney+ den 3 april 2024. 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL