Recension: Futurama (säsong 11) – så bra är rebooten!

Recension: Futurama (säsong 11) – så bra är rebooten!

  • 10 x 25 min
  • Komedi, Sci-fi
  • Disney+
Eric Diedrichs
24 juli 2023 kl. 14:00
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Svajig start för Fry och Leea

I dag gör Simpsons-skaparen Matt Groenings kultserie "Futurama" comeback på Disney+ med en ny säsong. Filmtopps Eric Diedrichs recenserar de inledande avsnitten.

  • Skapare:
    Matt Groening
  • I rollerna:
    Billy West, Katey Segal, John DiMaggio m.fl.

Tio år efter att Futurama gick i graven är det alltså dags för en reboot. Personligen har jag alltid varit mer av ett Simpsons-fan, men vi vet alla att serien om den gula familjen har gått på tomgång sedan millennieskiftet. Därför känns det lite extra kul att se vad skaparen Matt Groening har lyckats skrapa ihop nu när sidoprojektet Futurama gör comeback efter ett decennium.

Det börjar också rätt lovande med ett fyndigt premiäravsnitt där moderna TV-vanor gäckas. Besluten om att finna en mening med sitt liv bestämmer sig Fry för att se alla TV-serier som någonsin har gjorts. Detta leder till ett ohälsosamt bingeande med livet som insats och en hel del parodier på kända publikfavoriter från den riktiga världen. Samtidigt som det armbågsstångas lite med Netflix drivs det mest lite självmedvetet om HULU – eller "FULU" som bolaget här kallas – som ansvarar för Futurams återkomst.

Sevärt men ojämnt

Även om det andra avsnittet inte har samma slagkraft – åtminstone inte för en filmnörd – är det fortfarande ganska underhållande, men utöver en smårolig, blixtsnabb standupsekvens lyckas man inte riktigt träffa rätt. Och på det spåret fortsätter det. Medan vissa av avsnitten, som har blivit tillgängliga för oss recensenter, känns smarta och ordentligt bearbetade, känns andra ihopslängda.

Möjligtvis kommer den som är mer ingrodd i Futuramas värld uppskatta rebooten mer, men det behöver ingen större förkunskap för att förstå att detta är det bästa Matt Groening har varit involverad i på mycket länge.

"Futurama" säsong 11 finns nu att streama på Disney+.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL