Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Raya och den sista draken. Foto: Disney

Raya och den sista draken (2021)

 • 1 tim 54 min
 • Äventyr, Action
 • Disney+
Sebastian Ahokas
Sebastian Ahokas | Recension
04 mars 2021
Sebastian Ahokas
Sebastian Ahokas | Recension
04 mars 2021

Magi och drakar i nytt mästerverk från Disney.

I Disneys nya storslagna äventyr är drakar i fokus. Det blir en resa som har det mesta i ett färgsprakande paket som verkligen imponerar på recensent Sebastian Ahokas.

 • Regi:
  Don Hall, Carlos López Estrada
 • Manus:
  Qui Nguyen, Adele Lim
 • I rollerna:
  Kelly Marie Tran, Awkwafina, Izaac Wang, Gemma Chan m.fl

Länge levde människor och drakar tillsammans i harmoni i landet Kumundra, men en dag när fasansfulla monster vid namn Druun kom till landet förändrades allt – det var då drakarna offrade sig för att rädda människorna i Kumundra från utplåning.

Efter att människorna undkommit Druun blir Kumundra ett splittrat land där landets stammar slåss om en magisk sten. När den magiska stenen en dag förstörs och går i flera bitar raserar landet på nytt och Druun hotar åter människorna. Det är upp till Raya att rädda dagen genom att samla in alla stenbitar. Men det visar sig att hon inte behöver göra det helt på egen hand.

Ett storslaget äventyr som har allt.

Det börjar nästan bli lite tjatigt med alla otroliga filmer som Disney levererar. Med titlar som Moana och Frost har bolaget gått från klarhet till klarhet och fått en sorts nystart och en ny högsta nivå. I Raya och den sista draken har Disney tagit bitar från tidigare mästerverk och gjort något nytt och stort av det. Resultatet är en storslagen och vacker film som hela familjen lär uppskatta.

Tillsammans med ett gäng underbara karaktärer och klockren casting av röstskådespelare, får vi följa med på ett omtumlande äventyr. Det blir en resa där vi både får skratta, gråta och i slutändan till och med reflektera lite. Det är en film med en hel del spänning, som hintar lite till Indiana Jones och Tomb Raider. Mitt i all spänning bjuds vi dessutom på Disneys klockrena och välövervägda humor, som kan få både barn och vuxna att skratta.

Redan från första bildrutan är animationerna färgsprakande och vackra som aldrig förr. Därtill har vi otroliga actionscener. Disneys animation brukar vara i världsklass, men detta är nog det bästa vi har sett från Disney på länge.

TIPS PÅ BARNFILMER: Världens bästa barnfilmer

Filmens narrativ och budskap känns till en början aningen tjatigt och bitvis lite politiskt. Karaktärerna påpekar flera gånger inledningsvis vikten av att ha ett samlat land och vad splittringar kan leda till. Men när den faktiska berättelsen och grunden lagt sig tonar något storslaget upp sig och tar med tittaren på en underhållande resa med både skratt och någon tår. Och som alltid lyckas Disney få till en vacker avslutning och knyta an till budskapet på ett klokt vis, som ger både unga och gamla en tankeställare.

På det stora hela är Raya och den sista draken en storslagen äventyrsfilm som har det mesta. Med sin fina animation och underbara karaktärer är det en film som verkligen imponerar. Vuxen eller barn, det spelar ingen roll – filmen bjuder på något för alla, trots sitt ibland övertydliga budskap.

För fler artiklar och recensioner → scrolla vidare!

NÄSTA ARTIKEL