Se Jude Law som Kapten Krok – då har nya Peter Pan premiär

Recension: Peter Pan & Wendy (2023)

 • 1 tim 46 min
 • Äventyr, Komedi
 • Disney+
Sebastian Ahokas
28 april 2023 kl. 09:01
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Tillbaka till Neverland och Peter Pan ännu en gång

Berättelsen om Peter Pan är allt annat än en ny eller okänd berättelse. Nu kommer alltså ännu en filmatisering av J. M. Barries otroligt älskade och klassiska historia. Den här gången är det Wendy som till stor del är i fokus, förutom Peter Pan såklart.

 • Regi:
  David Lowery
 • Manus:
  David Lowery, Toby Halbrooks
 • I rollerna:
  Alexander Molony, Jude Law, Ever Anderson, Joshua Pickering, Jim Gaffigan m.fl.

Wendy Darling är en flicka som precis ska ta nästa kliv i sitt liv och ett steg närmare vuxenvärlden. Om en dag väntar livet på den nya skolan och hon tvingas då lämna sina bröder, hund och sin barndom. Så känner hon åtminstone och det är något hon vägrar och absolut inte vill. Hon drömmer sig istället tillbaka till en enklare tid, en tid när hon var barn. Varför ska tiden bara gå och gå frågar hon sin mamma förtvivlat. Men hennes mamma tycker bara att det är bra om hon växer upp.

Samma kväll dyker Tingeling och Peter Pan upp i Wendys och hennes bröders rum. Peter Pan har hört om Wendys önska att inte bli gammal och bjuder över Wendy och bröderna till Neverland. En plats som Wendy bara trott fanns i sagorna och en plats där man inte behöver bli gammal. En fridfull plats enligt Peter Pan. Men i Neverland finns även den ondskefulle piraten Kapten Krok som mer än något annat vill stoppa Peter Pan en gång för alla.

Stundtals magisk, men brutalt svag CGI

Hur många filmer om Peter Pan, Wendy och Tingeling kan man göra egentligen? Oändligt många verkar det som. Man skulle kunna kalla det för en never(land) ending mjölkning av berättelse. Oavsett hur många försök som görs så kommer nog ändå inget kunna slå den animerade klassikern från -53. Med det sagt så har Disney's nya försök allt som en film om Peter Pan ska ha. Det är spänning, magi, pirater, barn som räddar dagen och en hel del varm humor. Det är verkligen en film som stundtals är magisk och perfekt för hela familjen.

Dock är den alldeles för ojämn för att bli så mycket mer än en trivsam liten helgtittning för småbarnsfamiljen. Det som kanske skaver och blandar allra mest i sina nivåer är alla CGI-effekter. Vi bjuds både på spektakulära och helt magiska scener, och scener med skrattretande och faktiskt brutalt svag CGI som man inte borde tvingas se 2023. När man väl lyckats släppa och se förbi en mindre lyckad CGI-överanvänd scen så kommer nästa helt fascinerande dålig CGI-fest. Trots det tror och hoppas jag att åtminstone den yngre publiken kan se förbi den svaga animeringen och istället uppskatta magin som den försöker få fram.

Jude Law är utsökt som Kapten Krok

Något som också kännetecknar en Peter Pan-film är berättelsens klassiska och ökända antagonist - Kapten Krok. I den här versionen briljant och vid flera tillfällen ganska obehagligt spelad av Jude Jaw, som verkligen gör en utsökt piratkapten. Till skillnad från den ständigt aktuella Law är flera av barnskådespelarna helt nya i branschen. Många har bara två-tre titlar under sitt namn på IMDb. Trots det gör även många av dessa unga förmågor bra insatser. Kanske främst 15-årige Ever Anderson (Black Widow) som gör en hjärtlig och underhållande Wendy.

Peter Pan och Wendy ställer sig mitt in i det redan långa ledet av filmer om Peter Pan. Den sticker egentligen inte ut nämnvärt bland sina många föregångare, utan har allt som en Peter Pan-film ska ha. Något som dock sticker ut är filmens oerhört svaga CGI som troligtvis inte går obemärkt förbi många. Förhoppningsvis kan dock barn och barnfamiljer se förbi den undermåliga animeringen och se filmen för den småtrevliga film som den faktiskt är.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL