Recension: Önskan (2023) – en besvikelse till jubileumsfilm

Recension: Önskan (2023) – en besvikelse till jubileumsfilm

 • 1 tim 35 min
 • Äventyr, Komedi
 • Disney+
Uppdaterad 06 december 2023 kl. 13:44 | Publicerad 05 december 2023 kl. 08:00
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

En besvikelse efter 100 år av underhållning.

Magi, talande djur och önskestjärnan är flera saker Disney har gjort till sina egna och de samlar ihop allt igen i bioaktuella "Önskan". Dessvärre blir deras stora hyllningsfilm ganska svag i både story och genom det visuella.

 • Regi:
  Chris Buck, Fawn Veerasunthorn
 • Manus:
  Jennifer Lee, Allison Moore, Chris Buck
 • I rollerna:
  Svenska röster: Daniela Rathana, Peter Jöback m.fl.

Asha (Daniela Rathan) bor i staden Rosas där Kung Magnifico (Peter Jöback) uppfyller befolkningens önskningar med magi som bara han är tillåten att använda. Under en misslyckad intervju för att bli kungens lärling får Asha veta att alla önskningar inte kan uppfyllas, de flesta kommer inte att uppfyllas alls rent ut sagt. När Asha får höra detta blir hon förkrossad för sin farfar som hon hoppades skulle få sin önskan uppfylld på sin hundraårsdag.

För att hjälpa sin familj önskar Asha på en stjärna, och när stjärnan faktiskt svarar ställs staden inför kaos när kungen känner sig hotad av andra magiska krafter. Asha tar hjälp av stjärnan och sina vänner för att rädda allas önskningar och stoppa kung Magnifico när han blir besatt av förbjuden magi.

De "sju dvärgarna" i Önskan
De sju dvärgarna gör cameos i form av Ashas vänner. Foto: Disney

Fokus på referenser istället för handlingen

Tyvärr lever "Önskan" inte upp till förväntningarna som Disneys stora hyllningsfilm efter 100 år av film och underhållning. Trots roliga referenser och easter eggs genom hela filmen känns de lite billiga och som om de prioriterades framför en välskriven berättelse.

Handlingens tempo är också snabb, där staden och dess magi introduceras, Kung Magnifico blir ond och sedan galen på kort tid. Trots viss bakgrundsinformation om kungen och hans rädsla för yttre hot, kunde vi ha fått mer djupgående insikter. 

En besvikelse till jubileumsfilm

Animationen är även något flera fans av studion har reagerat på. Många hoppades på att Disney skulle gå tillbaka till sina rötter och göra en 2D-animerad film inför jubileet. I stället valde de att försöka sig på en blandning av 2D och CGI, något som andra studior redan har bemästrat. Disneys version liknar mer en av deras tv-serier i stilen. Önskan hade kanske fungerat bättre som en tv-, eller det som är vanligare nuförtiden, streaming-special, än som den stora jubileumsfilmen efter 100 år.

Detta resulterade i en verklig besvikelse för dem som förväntade sig något storslaget. Däremot verkade barnen i salongen uppskatta filmen, vilket ändå är positivt. Men även om barn oftast är lättunderhållna förtjänar de också ambitiösa historier och karaktärer. 

“Önskan” kan du vänta på att se tills den kommer till Disney+, men den har också biopremiär den 8 december.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL