Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Genius: Aretha (avsnitt 1-2)

Genius: Aretha (avsnitt 1-2)

  • 8 x 40 min
  • Dokumentär
  • Disney+
Oskar Pettersson
Oskar Pettersson | Recension
06 juni 2021
Oskar Pettersson
Oskar Pettersson | Recension
06 juni 2021

Fängslande livsstudie om ett musikaliskt geni.

National Geographics antologiserie om spektakulära människor tar i sin tredje säsong sig an ”The Queen of Soul” – Aretha Franklin. Säsongens två första avsnitt ger oss en inbjudande första inblick i de tidiga stadierna av sångarens liv.

  • Skapare:
    Kenneth Biller, Noah Pink, Suzan-Lori Parks
  • I rollerna:
    Aretha Franklin m.fl.

Vid den dramatiserade dokumentärseriens början slår vi ner vid två kritiska lägen i Aretha Franklins (spelad av Cynthia Erivo) liv. Den ena när hon som ung flicka växer upp i och formas av 50-talets Detroit – och även när hon drygt tio år senare håller på att slå igenom på den stora musikscenen.

Berättelser om färgade musikers uppväxt i ett segregerat USA är knappast något nytt. Ray, Get on Up och What’s Love Got To Do with It skildrade alla artisters liv som i hög grad präglades av Jim Crow-lagarna och de socioekonomiska svårigheter det innebar.

Så är dock inte fallet i Aretha. Familjen Franklin var en välställd familj där pappan i familjen var en omtyckt och framgångsrik predikant som på fritiden bjöd in till glamorösa tillställningar med världskända musiker som Dinah Washington och Art Tatum på gästlistan. Motgångarna som Aretha ställdes inför var istället av mer personlig karaktär.

Hennes pappa som, trots sitt predikande om synd och gudfruktighet på dagarna, spenderade kvällarna med att jaga kvinnor och alkohol – allt inom synhåll för lilla Aretha vars idoliserade bild av hennes far och främsta förebild sedermera fick sig en rejäl törn i tidig ålder. Parallellt med detta ställs hon inför andra prövningar när hon som 25-åring behöver hantera ett äktenskap som visar upp allt fler röda flaggor. Frustrationen med männen i hennes liv kanaliseras av Cynthia Erivo, som på ett återhållsamt och mästerligt sätt gestaltar souldrottningen med all den R.E.S.P.E.C.T. hon kräver och förtjänar.

Erivo glänser i rampljuset.

Att Aretha är ämnad för storhet, det tycks det inte vara någon fråga om. Det dokumentären istället vill kasta ljus på är hur, när och med vilka runtom sig den storheten kommer att nås.

Musikinslagen duggar tätt i avsnitten och dom framförs, av Erivo själv, på ett övertygande och medryckande sätt. Brittiskan, som själv är sångare, fastställer i och med dem varför just hon är perfekt för rollen då det nog är få som hade klarat av att spela Franklin både på och av scenen.

Sammantaget bidrar detta till att erbjuda en aptitretande inblick i livet bakom kulisserna på en av sin tids absolut största artister.

De två första avsnitten av Genius: Aretha går nu att se på Disney+.

NÄSTA ARTIKEL