Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Recension: Ahsoka (säsong 1) – bästa Star Wars-serien hittills!

Recension: Ahsoka (säsong 1) – bästa Star Wars-serien hittills!

  • 45-55 min
  • Science fiction
  • Disney+
Andreas Ziegler
Andreas Ziegler | Recension
22 augusti 2023
Andreas Ziegler
Andreas Ziegler | Recension
22 augusti 2023

Klassiskt Star Wars-äventyr i ny tappning

De två första avsnitten av Ahsoka imponerar stort. Vi bjuds på ett klassiskt Star Wars-äventyr med jakter, strider och, viktigast av allt, färgstarka karaktärer.

  • Skapare:
    Dave Filoni
  • I rollerna:
    Rosario Dawson, Mary Elizabeth Winstead, Natasha Liu Bordizzo, Ray Stevenson, Diana Lee Inosanto, Ivanna Sakhno m.fl.

Ahsoka Tano, som nu spelas av Rosario Dawson, presenterades som Anakin Skywalkers padawan (lärling) i den animerade serien "The Clone Wars" och blev snart en fan-favorit. I Ahsoka tar hon upp jakten på Thrawn, den sista av det fallna imperiets storamiraler. Hennes allierade består bland annat av Hera Syndulla (Mary Elizabeth Winstead) och Sabine Wren (Natasha Liu Bordizzo), som senast sågs i den animerade serien Rebels. De mystiska motståndarna består av Morgan Elsbeth (Diana Lee Inosanto), en häxa från Dathomir, Baylan Skoll (Ray Stevenson), en före detta jedi, och Shin Hati (Ivanna Sakhno), som är Baylans lärling.

Rosario Dawson är stenhård som Ahsoka Tano. Foto: Disney+
Rosario Dawson är stenhård som Ahsoka Tano. Foto: Disney+

Klassiskt Star Wars-äventyr

 

Jag såg originaltrilogin när jag var runt åtta år gammal och har sedan dess varit ett stort "Star Wars"-fan. Jag har inte bara sett alla filmerna och många av TV-serierna, utan har även spelat många av spelen och läst en del av böckerna.

Även om jag tycker om både prequeltrilogin och några av serierna, är det något speciellt med originaltrilogin som jag nu inser att jag har saknat otroligt mycket. Det handlar inte bara om att bygga en levande värld och fylla den med spänning, utan om färgstarka karaktärer som förenas av ett starkt patos.

"Ahsoka" känns lite som att komma hem för detta gamla fan. Handlingen, sökandet efter Thrawn etableras redan i förtexterna. Karaktärerna, och deras förhållande till varandra presenteras effektivt utan större ombestyr. Sedan bär det av!

Sabine Wren (Natasha Liu Bordizzo) och Shin Hati (Ivanna Sakhno( drabbar samman. Foto: Disney+.
Sabine Wren (Natasha Liu Bordizzo) och Shin Hati (Ivanna Sakhno( drabbar samman. Foto: Disney+. 

Fartfyllt

 

Dave Filoni, seriens showrunner, som även haft bärande roller i produktionerna "The Mandalorian", "Rebels" och "The Book of Boba Fett", håller det enkelt. De två första avsnitten är centrerade kring sökandet efter en karta. Enkelt kan ofta vara bra, eftersom det gör att ingen tid behöver slösas på avsnitt som bara ska förklara hur saker och ting hänger ihop.

"Ahsoka" bjuder på ett fartfyllt äventyr. När både hjältarna och skurkarna tar upp jakten på kartan drabbar de samman flera gånger. Vi bjuds bland annat på gott om lightsaber-strider som tar en del spännande vändningar; ingen gammal skåpmat här inte!

Dessutom är "Ahsoka" en fasligt snygg serie. För en gångs skull har de fått till CGI-miljöerna. Den stämningsfyllda musiken, som bär tydliga spår av klassikerna, men även har sin egen prägel, känns som pricken över i:et.

Ray Stevenson (1964-2023) gör en av sina sista roller i Ahsoka. Hans karaktär Baylan Skoll, påminner en del om Count Dooku. Foto: Disney+
Ray Stevenson (1964-2023) gör en av sina sista roller i Ahsoka. Hans karaktär Baylan Skoll, påminner en del om Count Dooku. Foto: Disney+

Den bästa Star Wars-serien hittills

"Star Wars" har haltat en del de senaste åren. Obi-Wan Kenobi kändes som ett slarvigt hopkok. The Book of Boba Fett kändes som att den var producerad av någon som har hört talas om Boba Fett lite grann, men inte alls förstår hans rötter. The Mandalorian har visserligen bjudit oss på två bra säsonger. Den tredje säsongen var inte kass, men den kändes hastigt ihopsatt.

"Andor" är den enda serie som har hållit hög klass de senaste åren. Andor är dock gjord i samma råa stil som Rogue One, vilket gör att det är en nytolkning av Star Wars. Jag tycker det är en oerhört bra serie, men Ahsoka får mig att känna mig som den där åttaåriga pojken igen.

Jag kan räkna antalet femmor jag har delat ut under mina åtta år på Filmtopp på mina tio fingrar. Ahsoka är inte bara ett klassiskt Star Wars-äventyr i ny tappning, utan även den bästa Star Wars-serien hittills. Så denna snåla kritiker delar nu ut en solklar femma.

Somliga Mandalorian-fans kanske kommer känna sig stötta, men vi älskar alla Star Wars på olika sätt.

"Ashoka" har premiär i morgon tisdag på Disney+.

NÄSTA ARTIKEL