"Dirty John" (säsong 1)

"Dirty John" (säsong 1)

  • 8 x 50 min
  • Drama
Uppdaterad 04 december 2019 kl. 19:12 | Publicerad 17 februari 2019 kl. 18:02
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Osannolikt sann historia får liv av grymma skådisar i "Dirty John".

Om det inte hade varit för faktumet att det var känt att "Dirty John" var en serie som bygger på en sann historia, hade det varit svårt att tro på att den ens hade hänt. Nu har väl visserligen delar av seriens handling förskönats för att passa bättre rent dramaturgiskt, men det är oavsett vilket en intressant och spännande berättelse om hur en sol-och-vårare spinner sitt nät av lögner... med en hemlig tvist.

  • Manus:
    Alexandra Cunningham (skapare)
  • I rollerna:
    Connie Britton, Eric Bana, Juno Temple, Julia Garner, Jean Smart m.fl.
dirty john
Eric Bana och Connie Britton i "Dirty John". Foto: Netflix

Jag ville inte förta något av upplevelsen, men för den som tror sig veta hur hela historien (utan att ha fuskat genom att läsa nyhetsartiklar om händelserna) kommer att sluta baserat på säsongens två första (mer stöpta efter en mall) avsnitt. Kan jag med glädje rekommendera dig att fortsätta att titta, för den här berättelsen tar oss med på oförutsägbara vägar. En slags vuxnare version av stalker-dramat "You" från i slutet av förra året.

John Meehan (Eric Bana) är inledningsvis en riktig gentleman, som till och med erbjuder sig att möta upp och promenera tillsammans med Debra (Connie Britton) mot deras första dejt tillsammans. I hennes ögon gör han alltid allt rätt, eller har en logisk förklaring till varför något ibland kan verka oroväckande fel.

"Debbies" vuxna barn, spelade av en fantastisk Juno Temple och en ofta skrikgråtande Julia Garner, ser däremot inget annat än varningssignaler när deras välbärgade mamma faller allt snabbare för sin mystiske charmör. Här får vi även för första gången se en mer skräckinjagande version av Eric Banas skådespel, när han försöker att få mamman att bryta med resten av sin familj.

Här kommer vi också till den mest osannolika biten i historien, hur tusan kunde Debra inte själv se att något var fel med John? Ja, med facit i hand är det kanske enkelt och glasklart. Men för en mamma som redan varit gift fyra gånger, är kanske en till synes villkorslös kärlek helt enkelt stark nog att förblinda en för allt annat.

dirty john
Juno Temple, Jean Smart och Julia Garner rundar av den fantastiska casten i "Dirty John". Foto: Netflix

Juno Temples karaktär nämner dessutom själv ett viktigt faktum, i en scen under säsongens andra halva. Nämligen, det kan aldrig vara den lurades fel att den har blivit drabbad. Mamman ska inte behöva skämmas för John "Dirty John" Meehans handlingar, bara för att "hon borde ha förstått bättre".

Själva grundstoryn i sig är för min del inte det som får mig att fortsätta titta. Flera av seriens skådespelare har nominerats till en rad priser för sina grymma rollprestationer framför kameran, och det är framför allt dessa som gör att Dirty John är värd en chans i tv-djungelns mångsidiga utbud.

NÄSTA ARTIKEL