Den unge Zlatan

Den unge Zlatan (2016)

  • Dokumentär
Axel Diedrichs
Uppdaterad 17 oktober 2022 kl. 14:10 | Publicerad 01 februari 2016 kl. 16:02
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Bröderna Gertten har jobbat skickligt med gammalt matchmaterial och omvandlar sammandrag från trötta träningsmatcher på folktomma arenor till någonting spännande.

  • Regi:
    Fredrik Gertten, Magnus Gertten
  • I rollerna:
    Zlatan Ibrahimović, "Mido" m.fl.
Recension: Den unge Zlatan
Foto: WG Film

 

Sveriges främsta fotbollsspelare genom tiderna, Zlatan Ibrahimović, har i sin karriär underlättat många tidningsredaktörers liv genom att ge dem mängder av löpsedlar att sätta rubriker på. De senaste åren har 34-åringen varit Sveriges mest punktmarkerade idrottsstjärna och journalist Olof Lundh, som rapporterar från landslagssamlingar, anser att Zlatans bevakning liknar den hovet får. Men faktum är att det finns fler långfilmsdokumentärer om Zlatan än vad det gör om självaste kungen.

Den svenska mediavärlden oroar sig med all rätt för att Zlatans karriär snart ska ta slut och därför är det förståeligt att det görs flera dokumentärer om legenden - smid medan järnet är varmt. Senast var det Ibrahimović - från Rosengård med mer än ett mål och nu Den unge Zlatan.

Vem vet, det här kanske blir den sista långfilmsdokumentären som görs om Zlatan Ibrahimović, innan Sveriges största sportstjärna lägger fotbollsskorna på hyllan och blickar tillbaka över en karriär de flesta bara kan drömma om. Visserligen har Zlatan trotsat både ålder och skador och efter ett makalöst år i La Galaxy, under vilket han gjort 22 mål i 27 matcher, har ”Ibra” återigen visat varför han är en spelare i särklass. Så, även om Zlatan är 37 år gammal finns det kanske mycket kvar för honom att uträtta innan hans karriär är överstökad?

Kontraktet i den amerikanska ligan gäller fram till den 31 december 2019, och den svenska mediavärlden håller såklart andan tills Zlatan meddelar vad han tänker göra härnäst. Så vitt vi kan se verkar killen från Rosengård stortrivas med sitt liv i Los Angeles, där han medverkat i talkshower som the Ellen Show och The Late Night Show With James Corden. Men det är tveksamt om Zlatan stannar en säsong till och enligt den italienska dagstidningen Corriere Della Sera är AC Milan intresserade av att köpa tillbaka till Zlatan. Om ryktena stämmer, och Zlatan återgår till europeisk liga-fotboll, kan vi nog garanterat räkna med fler långfilmsdokumentärer.

Bröderna Gerttens dokumentär riktar sig inte till de som redan har ett grepp om Zlatans färd från ungdomsproffs till veteran, utan istället till de som vill komma in i omklädningsrummet för smaskiga detaljer och lära sig vad som krävs för att anfallare ska överleva på elitnivå.

Berättandet är dynamiskt och pendlar främst mellan Zlatans tid i den holländska storklubben Ajax och Malmö FF. Allra störst fokus ligger på Zlatans ”make or break”-period i Ajax där det tajta slaget om striker-positionen mellan han och egyptern ”Mido” ägde rum. Mido är en nyckelperson i dokumentären och i en intervju återberättar Mido mycket om vad som hände bakom kulisserna. På många sätt handlar inte dokumentären specifikt om Zlatan, utan snarare om kostnaden för att lyckas. Trots att utfallet är känt, är det stundtals riktigt spännande att följa Zlatans väg mot legendstatus.

Jag fängslades av bildmaterialet skaparna har kommit över och hur ärligt de visar upp det. Exempelvis får vi se när Zlatan kallar den engelska ligan för skit, beter sig grisigt mot sitt ex, Mia, som får se att han har en porrstjärna som bakgrundsbild på datorn och när han och Tony Flygare (en lagkompis från "MFF" som påstår sig ha varit väldigt nära Zlatan) pratar om drömmen att bli proffs i Italien.

Bröderna Gertten har också jobbat skickligt med gammalt matchmaterial och omvandlar sammandrag från trötta träningsmatcher på folktomma arenor till någonting spännande. Är du ett fan av Zlatan kommer du förmodligen att uppskatta dokumentären eftersom den, med hjälp av intressant material, visar vem spelaren är utanför planen.

Bäst: Att Zlatan inte intervjuas. Hans ord hade gett fler versioner av händelser som nu känns sanningsenligt återberättade.

Sämst: Precis som Fredrik Gertten säger är Zlatan fortfarande en gåta som väntar på att lösas, men tyvärr ger inte dokumentären fler svar på vem artisten egentligen är.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL