Deadpool

Deadpool 2 (2018)

 • 1 tim 59 min
 • Action, komedi
Andreas Ziegler
03 december 2019 kl. 11:34
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Ogenerat och lyckat publikfrieri.

Deadpool 2 är ett ypperligt exempel på en film som ger publiken precis det den vill ha. Ryan Reynolds är tillbaka i rollen som Deadpool för att ge oss ännu mer popreferenser och ultravåld, allt kryddat med en sedvanlig sarkastisk humor. Fansen kommer inte bli besvikna.

 • Regi:
  David Leitch
 • Manus:
  Rhett Reese, Paul Wernick & Ryan Reynolds
 • I rollerna:
  Ryan Reynolds, Josh Brolin, Julian Dennison, Zazie Beetz, T. J. Miller, Leslie Uggams, Morena Baccarin, Brianna Hildebrand, Rob Delaney m.fl.
Ryan Reynolds i Deadpool 2. Foto: 20th Century Fox
Ryan Reynolds i Deadpool 2. Foto: 20th Century Fox

 

Deadpool (Reynolds) drabbas av en tragedi och försöker byta spår och bli en ”riktig” superhjälte. Han blir praktikant hos X-Men. Det skiter sig dock nästan på en gång. Han skickas till ett mutantfängelse tillsammans med fjortonåriga arga mutanten Russel/Firefist (Dennison). Det hela kompliceras när Cable (Brolin) kommer från framtiden för att döda Russel. Deadpool måste nu avgöra om han är superhjälte nog att rädda hela situationen.

Första filmen, Deadpool, banade vägen för barnförbjudna superhjältefilmer, som innehåller rikligt med blodigt våld och svordomar och en och annan superhjälterumpa. Första filmen blev en stor framgång. Förväntningarna på uppföljaren har varit höga. Deadpool 2 är en typisk publikfriare, som försöker ge oss det vi förväntar oss.

Och det är precis vad den gör! Risken finns att framtida uppföljare kommer att mjölka ur konceptet, men i Deadpool 2 håller det fortfarande. Popreferenserna regnar och sarkastisk humor blandas effektivt med vad som inte kan beskrivas som något annat än ultravåld. I inledningen av filmen bjuds vi på ett mycket underhållande montage där Deadpool tar sig an skurk efter skurk ackompanjerad av Dolly Partons 9 to 5.  Den som tycker om superhjälterumpor kommer inte bli besviken, då filmen bjuder på minst två av dessa.

Det enda misstaget Deadpool 2 gör är när den försöker ha med seriösa teman. Det är inget fel på dessa teman och bitvis utforskas de rätt bra; det är nästan så att jag skulle vilja se Ryan Reynolds göra en seriös superhjältefilm. Problemet här är dock att dessa teman försvinner bland det flamsiga ultravåldet.

Rob Delaney som Peter i Deadpool 2
Foto: 20th Century Fox

I sedvanlig ordning både hyllar och driver Deadpool med superhjältar överlag. När Deadpool sätter samman sitt team innehåller det bland annat Domino (Beetz), en mutant som har extrem tur. Hon använder denna tur för att bli ett av filmens coolaste kort. Teamet innehåller även Peter (Delaney), en mustaschprydd man som ser ut som en revisor. Han har inga superkrafter, men får vara med i teamet ändå. I en scen säger en karaktär att han ska slita någon i stycken. Och det är precis vad han gör. Det är lika brutalt som det är roligt.

Deadpool 2 bjuder oss på det vi vill ha, varken mer eller mindre. Det är en underhållande film, men inte mer. Ryan Reynolds och de andra bakom filmen ska dock ha en eloge för att de är trogna sina fans, som inte kommer bli besvikna.

Missa inte vår lista över de bästa filmtipsen från 2018.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL