"Das Boot" (säsong 1)

"Das Boot" (säsong 1)

  • 8 x 60 min
  • Drama, krig
Uppdaterad 04 december 2019 kl. 17:12 | Publicerad 10 mars 2019 kl. 15:03
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

"Das Boot" är en av de överlägset bästa krigsserierna på länge.

Serien är en officiell fortsättning på den Oscarsvinnande filmen "Das Boot" från 1981. Händelserna i den första säsongen, yes det finns redan en andra säsong beställd, utspelar sig under hösten 1942 när ubåtsdelen av det andra världskriget tilltog i styrka.

  • Manus:
    Johannes W. Betz, Tony Saint (skapare)
  • I rollerna:
    August Wittgenstein, Tom Wlaschiha, Lizzy Caplan, Vicky Krieps m.fl.
Das Boot säsong 1
August Wittgenstein och Rick Okon i "Das Boot". Foto: SVT

Det finns inte direkt en uppsjö av ubåtsserier, eller krigsserier heller för den delen. Eftersom det tidigare har ansetts vara alldeles för dyrt att spela in den typen av serier, förutom om du hetat HBO och pumpat ut serier som Band of Brothers och Generation Kill. Den här tysk-amerikanska Das Boot-produktionen är med andra ord lite av ett experiment, finns det en tillräckligt stor publik för den här typen av tv-serier idag?

Vi får spendera stora delar av vår tid tillsammans med besättningen på den tyska u-båten U-162, som har skickats iväg på ett hemligt uppdrag. På land får vi även följa motståndsrörelsen, som gör allt för att få tysken att förlora sin makt i de tyskockuperade delarna av Frankrike.

Utan att avslöja för mycket, så stöter besättningen i U-162 på en hel del problem längs vägen. Serien lyckas riktigt bra med att få till en tryckande och klaustrofobisk stämning, varje gång u-båten lämnar ytläget. Extra kul är det för oss svenskar att se den svensk-tyske skådespelaren August Wittgenstein, även Sverigeaktuell med Viaplay-serien Hidden - förstfödd, i en av seriens största roller.

Hurrande kvinnor vid hamnen i "Das Boot".
"Das Boot". Foto: SVT

På land är spänningen bitvis precis lika hög som vid u-båtskriget ute till havs. Tyskarnas grepp om en av sina belägrade franska städer börjar tack vare motståndsrörelsen sakta att ruckas på. Svaret från Hitlers mannar är att skapa en lista på 100 oskyldiga fransoser, redo att samlas ihop för massavrättning om fler tyskar blir skadade eller dödade i motståndsrörelsens attacker.

"Das Boot" har dessutom lyckats få till ett gäng riktigt spännande cliffhangers i slutet av varje avsnitt, för egen del har jag visserligen uppskattat att kunna ta del av alla avsnitt på en gång, men det är något av en konst i sig. Jag hoppas verkligen att du ger Das Boot en chans, för troligtvis kommer du inte kunna slita dig ifrån den.

 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL