Danska ”Det andra offret” är ”dramaperfektion” – får 5 av 5 i betyg

Danska ”Det andra offret” är ”dramaperfektion” – får 5 av 5 i betyg

  • 1 tim 32 min
  • Drama
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Recension: Det andra offret (2025) – ”En lysande långfilmsdebut”

Danska ”Det andra offret” är en fantastiskt gripande och realistisk historia av Zinnini Elkington som med filmen gör sin långfilmsdebut. Filmen bjuder på starka dramaprestationer som fångar komplexa känslor av skuld och skam, till följd av den mänskliga faktorn.

  • Regi:
    Zinnini Elkington
  • Manus:
    Zinnini Elkington
  • I rollerna:
    Özlem Saglanmak, Trine Dyrholm, Mathilde Arcel F., Iman Meskini m.fl.

Den danska skådespelaren Zinnini Elkington har bland annat medverkat i den succén A Royal Affair (2012) men 2017 tog hon ett kliv bakom kameran som regissör för kortfilmen Regnbuepiger. Sedan dess har hon regisserat flera kortfilmer och nu kommer långfilmsdebuten i form av ett förkrossande sjukhusdrama.

Foto: Mia Mai Dengsø Graabæk / SF Studios.

En läkares förödande missbedömning 

Läkaren Alexandra (Özlem Saglanmak) är respekterad och omtyckt på sin arbetsplats och har ett mycket gott rykte. När hon kommer till jobbet för ett vanligt arbetspass är de underbemannade och sjukhusets journalsystem ligger nere. Efter morgonmötet är det tydligt att det bara är att gilla läget. 

Alex tar på sig en dubbel mobiljour och telefonen ringer konstant samtidigt som hon undersöker patienterna. Trots kaoset är hon sammanbiten och lyckas köra på med sin starka kompetens tills det att hennes överstimulerande arbetsmiljö får ödesdigra konsekvenser.

Under sitt pass kallas Alex till den nya AT-läkaren Emilie (Mathilde Arcel F.) som ber om en second opinion för en artonårig kille med huvudvärk som tagits till sjukhuset av hans oroliga mamma (Trine Dyrholm). Alex undersöker honom rutinmässigt och skickar hem den unga patienten. Men under sjukhusets kaosartade överbelastning missar hon en viktig notis i Emilies anteckningar om patienten.

Nu börjar en skuldbeläggning bland personalen och Alex hamnar i en tung spiral där hon torkar på sig konsekvenserna av sina beslut. Men i sin maktlöshet tvingas hon samtidigt stå stabilt i sin läkarroll och konfrontera sina egna misstag.

LÄS OCKSÅ: Netflix nya danska kriminalserie störst i världen – men ser inte ut att få ny säsong

Foto: Per Arnesen / SF Studios.

Özlem Saglanmak skiner i en mångbottnad roll

Dramaturgin är extremt välkonstruerad in i minsta detalj och bildspråket fångar den stressiga och minst sagt kritiska arbetsmiljön på sjukhuset. Elkington har skapat en realistisk dramaperfektion genom allt från manus och regi, i den begränsade miljön på sjukhuset – man känner sig från första stund som en fluga på väggen på den kaosartade akutmottagningen.

Özlem Saglanmak axlar rollen som Alex på ett fantastiskt sätt, med sin gripande prestation fångar hon läkarens mångbottnade och nyanserade personlighet. Man känner sig hela tiden moraliskt delad för henne, men man kan inte annat än tycka synd om henne i den stress hon genomgår. Samtidigt går det inte att låta bli att känna ett förakt för henne och den lite elitistiska syn hon har på sin roll. Bland annat säger hon till den unga AT-läkaren att ”skippa läppglanset” – då alla kommer tro att hon är en sjuksköterska.

LÄS OCKSÅ: Nordisk storfilm kommer nu till SVT Play: ”Mäktig och imponerande”

Filmens poäng kommer även den fram starkt via Alex, då man så gärna vill skuldbelägga henne i stunder som när hon knappt kan formulera sig och ger urvattnade och intetsägande besked till patienternas anhöriga. Men hennes kniviga sits adderar ytterligare lager av komplexitet – hur bemöter man oroliga anhöriga efter sitt eget misstag, utan att få det att låta som att man har noll koll? 

Samtidigt blir det tydligt hur människan under läkarrocken inte fungerar när organisationen brister på så många punkter och hela filmens budskap känns som en kraftig riktig känga mot bristande sjukvårdsresurser i ett nordiskt välfärdsland.

Dynamiken mellan Emilie och Alex är en riktigt välspelad intrig som verkligen får en att känna med de båda som någonstans ändå gör rätt i den situation de befinner sig i – men det får förödande konsekvenser som sätter ljus på den kritiska arbetsmiljön som till slut går ut över patienterna men även personalens mående och privatliv.

”Det andra offret” är en lysande långfilmsdebut av Zinnini Elkington gör den mänskliga faktorns förödande konsekvenser till ett gripande drama. Hela filmen och karaktärerna känns hela tiden realistiska och hur Özlem Saglanmak tolkar den pressade läkaren ger filmen en större poäng som framkommer tydligt och lämnar en eftertänksam.

”Det andra offret” visas nu på bio i Sverige.

LÄS OCKSÅ: Två hyllade danska verklighetsbaserade filmer gör succé på SVT Play just nu

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL