Cate Blanchett i The Gift

The Gift (2000)

 • 1 tim 52 min
 • Thriller
Eric Diedrichs
02 december 2019 kl. 18:12
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.
 • Regi:
  Sam Raimi
 • Manus:
  Billy Bob Thornton, Tom Epperson
 • I rollerna:
  Cate Blanchett, Giovanni Ribisi, Keanu Reeves, Katie Holmes, Greg Kinnear m.fl.

Vi befinner oss i en liten håla i sydstaterna. Ensamstående mamman Annabelle (Blanchett) hankar sig fram genom att sia byns mer nyfikna och vidskepliga invånare. Men är det verkligen bara vidskepligheter och påhitt?

Annabelle förutspår kanske inte allt, men det hon ser brukar förr eller senare bli sant. Det finns minst sagt ett dualistiskt förhållningssätt till henne. De som inte tror på Annabelle kallar henne samtidigt för häxa och de som tror på henne är snabba med att börja tvivla.

En dag försvinner unga och sensuella Jessica King (Katie Holmes) spårlöst och i ren desperation vänder sig polisen till Annabelle. Kan hon se något? Sakta men säkert dras Annabelle ner i en mörk gåta som riskerar både hennes och hennes barn liv.

Foto: Paramount Pictures
Foto: Paramount Pictures

The Gift är varken någon nyskapande film eller särskilt utmärkande och många av karaktärerna känns smått parodiska, men filmen har något jag inte riktigt kan sätta fingrarna på. En härlig men samtidigt nervig småstadscharm.

Skådespelet är stabilt. Bäst är Keanu Reeves som gör en bra roll som hustrumisshandlare, men även han övergläns av Blanchett som är filmens stora tillgång. Raimi vet hur man med små medel bygger stämning och kameraarbetet är som vanligt uppfinningsrikt.  Det är extra intressant att Billy Bob Thornton har varit med och skrivit manus.

I det stora hela är The Gift en stabil och bitvis riktigt nervig thriller som förtjänas ses om med jämna mellanrum.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL