Conviction

Conviction (2010)

 • 1 tim 47 min
 • Drama, Thriller
Sophia Swahn | Recension
01 december 2015
Sophia Swahn | Recension
01 december 2015
 • Regi:
  Tony Goldwyn
 • Manus:
  Pamela Gray
 • I rollerna:
  Hilary Swank, Sam RockWell, Melissa Leo m.fl.

Conviction är en välgjord, konventionell film byggd på verklighetshistorien om Betty Annes (Hilary Swank) kamp för att få brodern, Kenny Waters (Sam Rockwell), friad för det brutala mordet på Katharina Brow. Berättelsen, regisserad av Tony Goldwyn och skriven av Pamela Gray, börjar i en omvänd ordning.

Som tittare, får vi följa Betty Anne och Kenny Waters i olika stadier under deras uppväxt. Hur de som barn försöker få vardagen att gå ihop med en försumlig mor, som i stort sett struntade i dem helt och hållet. Vidare, hur kärleken mellan de båda, som bror och syster gestaltas (om än av en antisocial sort) genom flera underhållande händelser. Tills en dag, år senare, när en död kropp hittas i en husbil efter en minst sagt blodig kamp. Efter två års utredning fälls Kenny för mordet trots att han hävdar att han är oskyldig. Alla tror att han är gärningsmannen, förutom en person. Hans syster.

conversation
Recension Conviction.

Den  årslånga kampen för att få brodern friad, innehåller flera emotionella toppar och dalar i Bettys liv. Bland annat, tvingas hon offra sitt äktenskap för att få en juristexamen, eftersom hon envisas med att bli sin brors egen advokat. Samtidigt som hon utbildar sig, försöker hon även att vara en bra mamma åt sina egna två barn.

Trots allt arbete, kommer det räcka för att få brodern friad? Bevisen mot honom, bekräftade med flera vittnesmål, är väldigt starka. Men filmens eviga fråga - är de är sanna eller felaktiga?

Filmer  som är baserade på verkliga händelser, har man generellt sett höga förväntningar om. Conviction är verkligen intressant och gripande film med otroligt bra skådespel, men den hade potential att vara ännu bättre. Goldwyn skulle kunnat skildra broderns liv innan och i fängelset ytterligare, istället för att lägga allt krut på systern. Det hade lyft filmen till en annan dimension.