Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Något om Emma (2021)

Något om Emma (2021)

 • 7 x 20 min
 • Drama, Romantik
 • C More
Edward Langert Wikström
Edward Langert Wikström | Recension
06 maj 2021
Edward Langert Wikström
Edward Langert Wikström | Recension
06 maj 2021

Ett briljant samtida danskt drama.

Något om Emma är en dansk dramaserie om ungdom, kärlek och ansvar.

 • Skapare:
  Mads Mengel & Christian Bengtson
 • Regi:
  Mads Mengel & Christian Bengtson
 • I rollerna:
  Mads Reuther, Kristine Kujath Thorp, Emil Blak Olsen, Mette Gregersen, Henrik Birch

Den 27-årige Vitus lever ett lika enkelt som sorglöst liv i Danmark tillsammans med sin flickvän Sara. Han arbetar på samma krog han gjort i tre år samtidigt som Sara snart är klar med sin utbildning. Men tillvaron kommer till att skakas om när Vitus möter sin drömtjej Emma på en maskeradfest. Deras naturliga kemi leder till att de börjar träffa varandra.

Emma får Vitus att känna sig fri och mer levande än någonsin, kanske är detta kärlek som han aldrig upplevt den tidigare. Likväl är Vitus fortfarande ofrivilligt bunden till Sara som förblir ovetande om Emma, men när Sara berättar för Vitus att hon är gravid uppstår en tillsynes omöjlig situation.

Hur länge ska Vitus kunna hålla hemligheten för Emma? Samtidigt som han tampas med sina känslor i en inre konflikt anar Vitus att även Emma bär på en stor hemlighet.

"Ett fint drama av vår tid"

Foto: C More

I avsnitt på bara 20 minuter få vi följa ett samtida danskt drama. Skildringarna av de svårigheter som är vanliga för ett ungt par i det stadiet som Vitus och Emma befinner sig i är påtagliga. Osämja om framtiden. Bagage från barndomen som spökar. Utbildning kontra jobb. Ansvar kontra frestelse. Upptäcka världen kontra stabilitet. Ständig ekonomisk svårighet - hjälp från föräldrar kontra självständighet.

Skildringarna är lätta att känna igen, likaså är det lätt att känna igen sig i Vitus alla kval. Det är i ena sunden en självklarhet att sympatisera med honom samtidigt som det i den andra är lätt att fasa över hans fruktansvärt dåliga omdöme. Han gör misstag, han bestämmer sig, han ändrar sig, han velar, han vet ibland inte. Han blir en känslostyrd karaktär precis som hela serien egentligen är känslostyrd. Det är vad som leder den framåt och som får oss att vilja se nästa avsnitt.

Alla förutsättningar för att det här dramat inte skulle fungera finns på plats - okända skådespelare, simpla inspelningsplatser kanske rent ut sagt en simpel handling samt en osympatisk huvudkaraktär vi initialt får förutfattade meningar om bara av att läsa kort om seriens handling.

Men så blir det inte. Karaktärernas känslor - kärlek, förälskelse, sorg, dåligt samvete, besvikelse, lättja - tillåts blomstra helt, det märks verkligen att skådespelarna vill göra sitt bästa.

Något om Emma är ett fint drama av vår tid som fungerar mycket väl, stundvis lätt stundvis svår - aldrig tråkig. En utmärkt skandinavisk serie för sommarens regniga dagar.

NÄSTA ARTIKEL