Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Framing Britney Spears (2021)

Framing Britney Spears (2021)

  • 1 tim 14 min
  • Dokumentär
  • C More
Ebba Pettersson | Recension
16 februari 2021
Ebba Pettersson | Recension
16 februari 2021

It's Britney, bitch.

Bättre sent än aldrig ser jag den omtalade The New York Times-dokumentären "Framing Britney Spears", och den väcker känslor även för en som inte är ett stort Britney-fan.

  • Skapare:
    Samantha Stark
  • I rollerna:
    Britney Spears, Dave Holmes, Wesley Morris, Felicia Culotta m.fl.

MER LÄSNING:

Britney Spears recension av toksågade "Dolittle"

Nobody has done it quite like Britney. Att frälsa en hel värld och bli definitionen av nittiotalet. Idag har hon en ikonisk status. Men med stor framgång är det lätt att glömma den lilla människan bakom. I Framing Britney Spears får vi lära oss lite mer om vem Britney Spears faktiskt är. Eller vem andra har försökt forma henne till att vara.

framing britney spears
En ung Britney Spears. Foto: The New York Times.

Det är lätt att bli förbannad när man ser en tioårig Britney Spears bli intervjuad av en äldre man efter ett uppträdande och hans första fråga är om hon har en pojkvän. För det första, vad har en gammal gubbe med det att göra? Och för det andra, varför frågar han inget viktigt istället?

Men hur arg jag än blir är det så hela Britneys karriär har sett ut. Journalister, programledare och ex-pojkvänner som har sexualiserat och objektifierat henne utan att hon har kunnat göra särskilt mycket åt saken förutom att försöka skratta bort det.

Britneys liv fram till 2007 verkar främst ha gått ut på att skratta och le. När hon därför rakar av sig håret inför ett gäng paparazzis blir det som ett långfinger åt alla som ständigt har ifrågasatt henne, och samtidigt ett rop på hjälp.

"Lider med Britney"

Dokumentärfilmen handlar mycket om #FreeBritney-aktivisterna och hur de arbetar för att rädda Britney från pappa Jamie Spears förmyndarskap. Men även fast jag lider med Britney och hur hon ständigt ska speglas i samhällets värderingar av hur en kvinna bör vara, blir det samtidigt svårt för mig som åskådare att veta vad som är sant och inte. Filmen berättar trots allt bara en sida av historien, och den kommer inte ens från huvudpersonen själv.

"Framing Britney Spears" som finns att se på C More visar den stora popikonens utsatthet och tragiska öde bakom linserna på medierna, men skrapar nog bara på ytan till vem Britney Spears egentligen är.

För mer läsning --> Scrolla vidare!

NÄSTA ARTIKEL