Churchill

Churchill (2017)

  • 1 tim 45 min
  • Drama
Axel Diedrichs
Uppdaterad 06 december 2019 kl. 22:12 | Publicerad 29 november 2017 kl. 19:11
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Brian Cox briljerar i den bioaktuella filmen om Winston Churchill och dagarna innan Normandie - premiär 8 december.

  • Regi:
    Jonathan Teplitzky
  • I rollerna:
    Brian Cox, John Slattery, Miranda Richardson m.fl.

Churchill med Brian Cox

Vi närmar oss klimax av det andra världskriget och när de inblandade nationerna flåsar som mest, vill brittiska och amerikanska ledare göra sitt kanske farligaste uppdrag hittills – attacken mot naziockuperade Normandie. Storbritanniens premiärminister Winston Churchill gör allt i sin makt för att stoppa operationen, ett blodbad han vägrar låta ske. Men ju längre strategerna kommer i att planera in attacken, desto mindre får Churchill att säga till om. Hans makt krymper och det tär på honom.

Churchill är ett nära porträtt av sin huvudperson, som är med i varenda scen. Veteranen Brian Cox får allt utrymme i världen att glänsa i titelrollen. Och det gör han. Han ger en energisk nerv till Churchill när han på stormande manér tar sig an diverse meningsskiljaktigheter i kommittén. Men det är inte bara den hårdnackade Churchill vi får se. I hemmet möter vi en betydligt svagare person, och när han inte är i de stora sammanhangen är det tydligt att han börjar tappa vettet. Hans spritmissbruk och fokus på krigets strategier skadar hans giftermål, hustrun Clementine oro för sin man växer sig ständigt större.

Det är tveklöst porträttet av Churchill som är filmens stora behållning. Utöver den fantastiskt begåvade Brian Cox prestation finns det nämligen inte mycket som engagerar mig. Det är inte särskilt spännande att följa krigets utveckling, eftersom vi vet att attacken inte gick att stoppa och att en fruktansvärd strid ägde rum i Frankrike på Dagen D. Vi får inte följa några scener från själva striden och inte heller finns det något fysiskt hot skildrat bakom kulisserna där Churchill och de andra ministrarna befinner sig. Med det sagt saknar själva handlingen en nerv och berättandet i sig känns monotont. Det sker inga större tempoväxlingar och vi återgår ständigt till långa montage på när Churchill reflekterar, röker sin cigarr (den här filmen måste hålla rekordet i antal bilder per sekund med en cigarr i ramen) och super.

Är personen Winston Churchill främmande för dig kommer den här filmen absolut att berika dina kunskaper om honom, förutsatt att porträttet är någorlunda sanningsenligt. Den upplysningen och Brian Cox prestation är anledningen att se filmen, annars är Mr. Selfridge lika spännande. Värt att notera är att det inom kort kommer ytterligare en film om Englands ikoniska premiärminister, Darkest Hour, med Gary Oldman i huvudrollen. Här har vi försökt sammanställa en lista med vilka sevärda filmer det finns med Churchill, eftersom listan ständigt fylls på.  Vi får se vems porträtt som klingar högst.

 

 

NÄSTA ARTIKEL