Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Tom Hanks i Captain Phillips.

Captain Phillips (2013)

 • 2 tim 14 min
 • Thriller
Eric Diedrichs | Recension
02 december 2019
Eric Diedrichs | Recension
02 december 2019

"Captain Philips" är en riktigt intensiv thriller med Tom Hanks i förarsätet.

 • Regi:
  Paul Greengrass
 • Manus:
  Stephan Talty
 • I rollerna:
  Tom Hanks, Barkhad Abdi m.fl.

Tom Hanks som Captain Phillips

Det amerikanska fraktfartyget MV Maersk Alabama, som blev kapat av somaliska pirater 2009, blev en stor världsnyhet som prydde diverse löpsedlar världen över. Nu har den stora nyheten blivit en Oscarsnominerad storfilm.
 
Filmen kickar mer eller mindre igång direkt med att fartygets kapten Richard Phillis (Tom Hanks) misstänker att de är förföljda av pirater när han styr skeppet runt Afrikas horn. Efter att besättningen lyckats skaka av sig piraterna genom att följa företagets standardåtgärder bestämmer kapen Phillips att de ska fortsätta föra sin last till deras slutdestination. Något de flesta i besättningen inte alls är lika positiva till. Gryningen därpå syns piraterna på skeppets radar igen...

Actionpackad adrenalinrush.

 
Filmens regissör Paul Greengrass (United 93, The Bourne Supremacy) har återigen snickrat ihop en tvåtimmars actionpackad adrenalinrush. Det är hela tiden spännande och svettigt. Extra kul att se Tom Hanks göra en bra roll i en bra film igen. Det var alldeles, alldeles för längesen. Filmen har sina svagheter. Dels känns den lite väl lång och dels så är den lite väl amerikaniserad.
 
Delar av Maersk Alabamas riktiga besättningen har själva kritiserat porträttet av kaptenen som alldeles för heroiskt. Men Captain Phillips är en suverän popcornfilm och oavsett hur mycket tuffare kaptenen framställs så måste han ha varit riktigt starkt i verkligheten med.

Vad tyckte du om "Captain Phillips"?