By the Sea

By the Sea (2015)

 • 2 tim 2 min
 • Drama
Eric Diedrichs | Recension
11 november 2015
Eric Diedrichs | Recension
11 november 2015

Angelina Jolie är tillbaka i registolen, denna gången med ett kärleksdrama där hon tillsammans med maken Brad Pitt står framför kameran.

Till ljudet av Jane Birkins "Jane B" slingrar sig en klassisk citroën fram i ett idylliskt sydeuropeiskt landskap. I bilen sitter författaren Roland och hans fru Vanessa. Deras förhållande är slitet och på bristgränsen, kanske till och med bortom räddning?

 • Regi:
  Angelina Jolie
 • Manus:
  Angelina Jolie
 • I rollerna:
  Angelina Jolie, Brad Pitt, Mélanie Laurent,Richard Bohringer, Niels Arestrup m.fl.

By the Sea är ett romantiskt drama som utspelar sig i en idyllisk fransk hamnstad på 70-talet. I huvudrollerna ser vi Brad Pitt och Angelina Jolie. Tanken är att Roland ska få inspiration till att skriva en ny bok, något han har slitit med länge, men plågad av sin hustrus ständiga ångest förspiller han sin tid vid hotellets bar. Vanessa, i sin tur, släpar sig igenom dagarna genom att kedjeröka på balkongen och knapra piller.

Från första början står det klart att det är ett vemodigt drama med mycket lidande, avundsjuka och svärta vi kommer att bevittna. Tyvärr tar det på tok lång tid innan historien brakar loss, i vad som verkar vara en evighet tassar Roland och Vanessa runt varandra rädda för att minsta lilla snedsteg ska väcka minnena kring det trauma som håller deras förhållande i schack.

By The Sea
Foto: UIP

Det som över huvud taget håller mig vaken, förutom Brad Pitts starka skådespel, är filmens birollskaraktärer. Niels Arestrup gör en älskvärd roll som bartendern Michel, en charmig äldre man som gärna spenderar dagarna med att småprata med Roland. Här finns också ett yngre kärlekspar som bor precis intill Roland och Vanessa, Lea och Patrice. Lea och Patrice (Mélanie Laurent och Richard Bohringer) är nygifta och verkar leva precis det enkla liv Roland och Vanessa önskar, något som både fascinerar och plågar det olyckliga paret. Utan att säga för mycket läggs det relativt stor fokus på Rolands och Vanessas iakttagande av sina grannar, något som också bjuder på många intressanta idéer.

Utöver den omotiverade spellängden är Angelina Jolie filmens stora svaghet. I scenerna med Brad kan hon sola i hans stjärnglans, men när hon är ensam går det betydligt sämre. Hon är stel och tråkig och borde ha hållit sig bakom kameran. Om du söker efter bra romantisk film borde du spana in denna listan istället.

Bäst: Det är mycket Pitt för pengarna!