Bruce Springsteen's Letter to You. Foto: Apple

Bruce Springsteen's Letter to You (2020)

 • 1 tim 30 min
 • Dokumentär, musik
Sebastian Ahokas
23 oktober 2020 kl. 12:10
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.
ANNONS
ANNONS

Konstnärlig hyllning till E Street Band.

Oavsett hur gammal du är kan jag garantera att du hört namnet Bruce Springsteen och någon av hans låtar. När han nu släpper nytt album tillsammans med sitt legendariska band får vi följa med bakom kulisserna under inspelningen.

 • Regi:
  Thom Zimny
 • Manus:
  Bruce Springsteen
 • I rollerna:
  Bruce Springsteen, Steven Van Zandt, Nils Lofgren, Patti Scialfa m.fl
Bruce Springsteens Letter To You
Foto: Apple TV+.

Sedan Springsteens debutalbum Greetings from Asbury Park, N.J släpptes 1973 har Bossen hunnit bli 71 år gammal. Nu släpper han album nummer tjugo och har återigen med sig sitt E Street Band. För att fira det mycket efterlängtade skivsläppet bjuder han in oss till inspelningsstudion tillsammans med bandet.

I Bruce Springsteen's Letter to You får vi följa med på inspelningen av albumet och se samspelet och sammanhållningen mellan bandmedlemmarna. Dessutom får vi ta del av arkivbilder, alla möjliga berättelser från hans långa karriär och höra albumets låtar. Under 90 minuter får vi komma ner på djupet i skapandet av ett album och Bossens egna tankar.

Intressant inblick för inbitna fans och musikälskare

Det har gjorts många dokumentärer bakom kulisserna på inspelningar av musikalbum och turnéer. Det är nästan så att det nu för tiden är få band och artister som inte har en dokumentär. Men det är få som har något som liknar Apple TV+ Bruce Springsteen's Letter to You. Det är inte bara en dokumentär, utan en hyllning i form av ett konstverk där nästan varje svartvit bildruta är genomtänkt och vacker. Också en inblick som kan uppskattas på olika vis.

För den inbitna Springsteenlyssnaren är det här en lyxig film där man som en nära vän får följa med i studion och hänga. Jag själv finner mig i den kategorin och tycker att det är grymt intressant och roligt att få höra snacket mellan Bruce, Little Steven, Nils Lofgren och de andra närvarande mellan låtarna. Samtidigt får man då och då fullkomligt trollbindas av Springsteens berättelser om låtarnas bakgrund, minnen och karriären. Berättelser som han berättar sådär fängslande som bara han kan göra i sina låttexter och självbiografier. Det är ett par riktigt fina stunder och rätt känslosamma bitar som nog kommer att beröra alla som gillar Springsteen och hans musik.

För musikfanet är det en dokumentär där man får se några av världens mest erkända musiker skapa ett album på fem (!) dagar. Den som varken gillar Springsteen eller för den delen musik kan ändå uppskatta en vackert filmad och komponerad dokumentär med flera intressanta historier från ett mycket händelserikt liv.

"Letter to You" är lite som en längre musikvideo, dokumentär och konstverk i ett. Det känns stundtals som att man sitter i studion tillsammans med Bruce och bandet och får ta del av så väl skämt som skålar som utbringas. 

För fler recensioner --> Scrolla vidare!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL