Broadchurch

Broadchurch (2013-)

  • 8 x 48 min
  • Drama, Thriller
Axel Diedrichs
Uppdaterad 08 december 2019 kl. 08:12 | Publicerad 25 januari 2017 kl. 15:01
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.
  • Manus:
    Chris Chibnall (skapare)
  • I rollerna:
    David Tennant, Olivia Coleman m.fl.

broadchurch

Den lilla hamnstaden Broadchurch hamnar i chock när pojken Danny Latimer hittas död på en klippstrand. Ingen vet vad som har hänt honom och det är upp till lokalpolisen Elle Miller (Coleman) och hennes nyinflyttade kollega Alec Hardy (Tennant) att lösa fallet. Situationen blir genast mer komplicerad när det visar sig att den bortgångna grabben är Elles sons bästa vän.

Alec är en hård men samtidigt låst person, som vi tidigt får veta bär på ett mörklagt förflutet, medan Elle är betydligt mer utåtriktad och oförmögen att maskera sina känslor. Tillsammans utgör de den perfekta "Good cop, bad cop"-duon och att se dem spela mot varandra är inget annat än fantastiskt!

Bredvid polisberättelsen får vi följa familjen Latimers road to recovery. Att sörja och komma över deras sons död, river upp gamla sår och sprickor börjar växa i familjen.

I Broadchurch bjuder samtliga huvudskådespelare på minnesvärda prestationer där de tar alla chanser de får att både beröra och uppröra.

landscape-uktv-broadchurch-s02e05-02

En viktig poäng med att mordberättelser utspelar sig i en liten stad, är att alla dess invånare känner varandra. Du måste vara oerhört diskret för att behålla dina skelett i garderoben och just detta anammar skaparna i Broadchurch!

LÄS OCKSÅ: Nya TV-serier att hålla koll på under 2017

Misstänkta personer försöker ständigt att slingra sig undan och ger därför polisen flera versioner och krångliga alibin. Är det för att de inte vill erkänna att de har dödat unge Latimer, eller för att de skäms över något annat de har gjort när mordet inträffade? Alec och Elle, som är hårt pressade på att lösa fallet och har en budget som begränsar dem i sin jakt, drivs till vansinne av alla röriga ledtrådar. Kommer de att kunna hitta den skyldige innan polisens resurser tar slut?

Broadchurch är en uppfriskande mörk TV-serie som vågar vara mörk hela vägen, vilket är en oerhörd raritet värd att uppmärksamma. Att Elle har en personlig relation till offrets familj, försätter henne i omöjliga situationer och ger den väldigt utstuderade genren en fräsch vinkel.

En annan raritet med serien är att den varken är för kort eller för lång (8 avsnitt). Ofta tröttnar jag på säsonger med bara något avsnitt kvar, men här är det annorlunda.

Jag skulle säga att Broadchurch, tillsammans med BBC:s Sherlock, är 2010-talets bästa kriminalare.

Bäst: Den invecklade historien och det gripande skådespeleriet.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL